latinica  ћирилица
20/06/2019 |  17:05 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Sastanak Dodika i Lukašenka (FOTO/VIDEO)

U Minsku je održan sastanak srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.
Milorad  Dodik-Aleksandar Lukašenko - Foto: RTRS
Milorad Dodik-Aleksandar LukašenkoFoto: RTRS

Foto: RTRS

Dodik se prethodno sastao sa predsjednikom Vlade Bjelorusije Sergejem Rumasom sa kojim je razgovarao o saradnji dvije zemlje.

Dodik i Rumas su ocijenili da je potrebno unaprijediti saradnju BiH i Bjelorusije, te da za to postoje sve pretpostavke.

Sagovornici su posebno naglasili potrebu ekonomske, privredne i kulturne saradnje, ukazavši na ogroman turistički potencijal i BiH i Bjelorusije gdje se otvaraju mogućnosti za uspješnu saradnju na obostranu korist.

Foto: RTRS

Sastanku su premijerom Bjelorusije prisustvovali su i savjetnici hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Damir DŽanko i Slaven Kovačević.

Na sastanku je razgovarano i o pitanju bezviznog režima. Bjeloruska agencija BELTA javila je da je Bjelorusija ponudila BiH da potpišu sporazum o bezviznom režimu za vlasnike običnih pasoša.

Prethodno, Dodik se sastao sa potpredsjednikom Vlade Bjelorusije Igorom Lišenkom.

Foto: RTRS

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH započeo je danas trodnevnu posjetu Bjelorusiji.

Foto: RTRS

Dodik je ranije danas stigao na aerodrom u Minsku gdje je dočekan uz najviše državne počasti. Dočekali su ga potpredsjednik Vlade Bjelorusije Igor Lišenko, zamjenik ministra spoljnih poslova Andrej Vladimirovič i ambasador Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Aleksandar Ponomarev.

Povodom dolaska Dodik postrojena je i počasna garda.