latinica  ћирилица
20/06/2019 |  19:26 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

Lajčak: Što prije otkloniti zastoje i hitno formirati sve organe vlasti

Politički lideri u BiH su na tragu dogovora o novom Savjetu ministara, izjavio je u Sarajevu predsjedavajući OEBS-a i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Јoš je rekao da se u Evropsku uniju ne može sa Bonskim ovlašćenjima, i da je NATO - interes BiH, ali da je taj put odvojen od evropskog. I predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je da bi BiH trebalo da dobije novu izvršnu vlast u narednih sedam dana, i da više nema uslovljavanja.

Bivši visoki predstavnik zračio je optimizmom nakon individualni razgovora sa članovima Predsjedništva te liderima SDA i HDZ-a BiH. Pronađena je kaže Miroslav Lajčak formula kako da se formira Savjet ministara a da niko od učesnika u dogovorima ne bude pobjeđen, niti pobjednik.

- Ne bih da iznosim detalje razgovora sa političkim liderima ali videi sam spremnost da tražeći rješenje, nije bilo odbijanja i negativnog stava. Našli smo formulu kako da se to riješi narednih dana - rekao je Lajčak.

Lajčak ne otkriva magičnu formulu koja bi konačno, osam mjeseci nakon opštih izbora otkočila proces formiranja Savjeta ministara. Јasno je da se sve "vrti" oko tzv. GNP za NATO, za koji Lajčak kaže da ne znači prijem u Alijansu, istovremeno pravi jasnu distinkciju NATO puta u odnosu na evropske integracije.

- Nije to uslov EU niti NATO-a to je uslov domaćih aktera. Ne svih ? Dovoljan je da za sada blokira formiranja Savjeta ministara međutim kao što sam rekao kao što se nadam otvoriće se put prema formiranju Savjeta ministara, uslov za pridruživanje i članstvo u EU je poznat i vodi preko 14 zaključaka u Mišljenju Evropske komisije - smatra Lajčak.

Iako su posljednji zaključci Savjeta EU u vezi Sjeverne Makedonije i Albanije nepovoljni, Lajčak uvjerava da su vrata Unije otvorena za zemlje Zapadnog Balkana. Na kraju je dodao da su sva dešavanja u i oko VSTS-a isključivo stvar domaćih institucija.