latinica  ћирилица
20/06/2019 |  19:31 | Autor: SRNA

Minsk ponudio sporazum o bezviznom režimu

Bjelorusija je ponudila BiH da potpišu sporazum o bezviznom režimu za vlasnike običnih pasoša, javila bjeloruska agencija BELTA.
Dodik sa Sergejem Rumasom - Foto: RTRS
Dodik sa Sergejem RumasomFoto: RTRS

O pitanju bezviznog režima razgovarano je tokom sastanka srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Bjelorusije Sergeja Rumasa u Minsku.

- Trebalo bi da nastavimo sa razvijanjem pravnog okvira za bilateralnu saradnju. Јedan od prioriteta Bjelorusije je da se potpiše sporazum o bezviznom režimu putovanja za vlasnike običnih pasoša - izjavio je Rumas, uz napomenu da bezvizni režim već važi za diplomatske i službene pasoše.

Rumas je rekao da je Bjelorusija spremna da razmotri postizanje sporazuma kojim bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje, ojačala saradnja na polju nauke, kulture, socijalne zaštite i turizma.

- Spremni smo da nastavimo sa jačanjem prijateljskih odnosa sa BiH i da sprovedemo zajedničke projekte - naglasio je Rumas.

Dodik je izjavio da ne postoje pitanja u kojima BiH i Bjelorusija nisu saglasne i da je to važan preduslov za jačanje saradnje.

On je dodao da se Bjelorusija dobro pripremila za Evropske igre, koje će početi sutra u Minsku, a na kojim učestvuje i 16 sportista iz BiH.

Rumas je istakao da će Bjelorusija obezbijediti sve potrebne uslove sportistima, kojima je poželio uspjeh.