latinica  ћирилица
20/06/2019 |  19:36 ⇒ 21/06/2019 | 07:18 | Autor: RTRS

Dodik u Bjelorusiji sa Lukašenkom razgovarao o saradnji dvije zemlje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u trodnevnoj posjeti Bjelorusiji, a najvažniji dio posjete je sastanak sa predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Nakon sastanka sa Lukašenkom, Dodik je istakao za RTRS da ja na sastanku razgovarno o saradnji.

- Razgovarali smo o mogućoj saradnji Bjelorusije i Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske. Bilo je razgovora i o prošlosti. Lukašenko je dobro upoznat o detaljima vezanim za raspad bivše Јugoslavije - istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva naveo je da Lukašenko smatra da je neophodno održati stabilnost, mir, dobru saradnju i privredni razvoj među različitim zemljama.

- Bjeloruisija je održala određenu privrednu aktivnost za koju smo mi zainteresovani, prije svega, u oblasti rudarske opreme i poljoprivrednih mašina, za šta u Srpskoj postoji potreba - naveo je Dodik.

On je istakao da je na sastanku bilo dogovora i kako razvijati našu saradnju u oblasti novih tehnologija, što, kako je naveo Dodik, danas predstavlja jedan od najbrže rastućih privrednih aktivnosti.

- Dogovorili smo se da formiramo zajedničku delegaciju ili mješovitu komisiju na različitim nivoima kako bi izučili mogućnosti vezane za razvoj u različitim sektorima IT tehnologije i poljoprivredne kooperacije u proizvodnji poljoprivrednih mašina, za šta mi imamo odrfeđena iskustva i kooperante - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je bilo riječi i na koji način uspostaviti saradnju u oblastima turizma, obrazovanja, kulture i sve onoga što čini jednu sveobuhvatnu saradnju između, kako je rekao, dva bratska naroda, dvije zemlje u pokušaju da obezbijedimo kretanje na obostrano zadovoljstvo.

- Republika Srpska determiniše odnose sa Bjelorusijom. Najveći dio privredne saradnje se odnosi upravo na odnos Bjelorusije i Republike Srpske. U tom pogledu, delegacija njihove Privredne komore ili privredne asocijacije boravila je prije godinu dana u Banjaluci gdje smo razgovarali o različitim sektorima poslovne saradnje u oblasti energetike, gdje oni imaju značajna iskustva - rekao je Dodik za RTRS i dodao je veoma značajna Rusija, ali i Srbija gdje je odlična saradnja sa Bjelorisijom.

Istakao je da Republika Srpska pokušava da u tom nađe neku konekciju koja bi bila interesantna i za BiH i da pokušamo da gradimo dobre međusobne odnose.

Dodik je naglasio da mu je drago da će prisustvovati i Evropskim sportskim igrama koje se održavaju u Bjelorusiji i zahvalio na pozivu.

- Sutra ću obići i nacionalnu biblioteku koja je jedna od najvećih u Evropi, po broju knjiga. Obići su neke fabrike, a kasnije zajedno sa svim gostima ću se naći sa Lukašenkom i prisustvovati otvaranju Evropskih sportskih igara - naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, osim sastanka sa predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, razgovarao je i sa premijerom Bjelorusije.