latinica  ћирилица
20/06/2019 |  19:39 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Svjedočenja srodnika ubijenih ponovo u sjeni neprimjerenih nastupa advokata optuženih

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje komandantima i pripadnicima Teritorijalne odbrane i Policije tzv. Republike BiH, zbog ratnog zločina u selu Čemerno, kod Ilijaša.

Njih 12 optuženi su da su, u udruženom zločinačkom poduhvatu za samo nekoliko časova 10. juna 92-ge, ubili više od 30 Srba, a imovinu u selu spalili i uništili.

Svjedočenja srodnika i poznanika ubijenih, koji su nakon pokolja po selu skupljali tijela i sahranjivali, ponovo je ostalo u sjeni neprimjerenih nastupa advokata optuženih.

Na sramotu bh pravosuđa, kada se u njoj nađu optuženi u predmetu "Čemerno" sudnica broj 6 Suda BiH, sve češće služi za verbalno maltretiranje svjedoka, a sve rjeđe za bar minimalni, pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama. Ovaj put drskom i bezobraznom nastupu pojedinih advokata i tolerantnom sudskom Vijeću bili su izloženi svjedoci Vidoje Rašević i Radenko Stojanović. Oba su na Čemerno pristigli nakon pokolja.

- Vidio sam da se na Čemernu nešto dešava, da počinje dim da se pojavljuje na više mjesta - svjedočio je Rašević.

On je u rodno selo stigao, u nadi da su njegova 66-ogodišnja majka Stana, i srodnici pokolj preživjeli. Tijelo majke pronašao je na putu od kuće prema šumskom gaju. Pored tijela Bunjevaca – Đorđa, Rajka, Gorana i Koviljke. Prethodno, na imanju Damjanovića prepoznao je ubijene Staku i Spaseniju sa kćerkama Radinkom i Rankom. Selo u zgarište pretvoreno.

Slično je kazivao i svjedok Stojanović, koji je sanitetskim helikopterom pristigao da unesrećenima pomogne. Dok su kuće još gorjele, učestvovao je u evakuaciji ranjenih - Branke Trifković i nepoznatog mu mladića. Sa Brankinim bratom Brankom i sutradan se u selo vratio. Pronašli su tijela Milenka i Јanje Trifković i 16-ogodišnjeg im sina Rajka.

- Ispod kuće, kod podruma, vidjeli smo svašta. Bilo je i žena, starijih. Branko je počeo da kuka. Rekao mi je da mu je to majka i brat. Malo dalje na putu, otac - svjedočio je Stojanović.

No onda su na “cenu stupili advokati optuženih. Prednjačili su Ifet Feraget i Izet Baždarević. U pokušaju da svjedoke zbune i diskredituju, modifikovali su njihova prethodna svjedočenja. Izvrtali riječi. Mijenjali im i sadržaj i suštinu!

Drsko i sarakstično nebrojeno puta postavljali već odgovorena pitanja. Ili neka druga! Poput morbidnog, upućenog Stojanoviću, dok je ubijene po Čemernu pronalazio "je li sa sagovornicima o fudbalu razgovarao?".

"Ubjeđivali" su advokati svjedoke i kako tijela koja su vidjeli, u stvari nisu vidjeli”.... I dok su nastupi advokata izazivali salve oduševljenja, među saborcima optuženih u publici, pokušaji tužioca Marijane Čobović da zaustavi klasično maltretiranje svjedoka, kod sudskog vijeća bili su bez rezultata.

Predsjedavajući Halil Lagumdžija i nijeme mu saradnice Minka Kreho i Željka Marenić isto su reagovale i kada je Nehru Ganić, umjesto planiranog povratka na optuženičku klupu za sedam dana ili bar za 14, "odabrao" blagodeti banje "Reumal" u Fojnici.

Baš kao što je ranije, i optuženi Haris Sikira, opet uz bezrezervnu podršku Vijeća, između suđenja i "tura po Njemačkoj", radije birao dobro plaćeno vozanje kamiona. Autentičnost ove pravničke i pravosudne sramote ostala je unutar kompleksa jer je savjetnik u pres službi Irhan Bilić odlučio da nam, umjesto traženog tročasovnog snimka, dostavi tek 10-ominutnu sekvencu.

Suđenje će biti nastavljeno, nakon što se Ganić rehabilituje - 11. jula. No ratni saborci optuženih već "znaju" da će sigurno i opet, biti prolongirano! Čija će odluka biti jača i "starija"?