latinica  ћирилица
20/06/2019 |  19:48 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Vidovićeva u K.Dubici: Pronaći rješenje za problem budžeta

Opština Kozarska Dubica ima dugovanja od 20 miliona maraka, koja se vuku iz proteklog perioda.

Dodatni problem su sudske presude, koje stalno stižu na naplatu, i dodatno opterećuju opštinski budžet. O ovim problemima, rukovodstvo opštine razgovaralo je sa ministarkom finansija Zorom Vidović.

Sudski troškovi koji dolaze na naplatu, dodatnu opterećuju opštinski budžet. Zbog njih, lokalna zajednica nije u mogućnosti da servisira tekuće obaveze. Zato, trpe sve kategorije stanovništva.

- Upravo zbog toga što su mnoga sredstva skinuta oko milion 300 hiljada maraka u posljednjih godinu dana ispaštaju i opštinska vlast i korisnici budžeta, najviše socijalne kategorije, borci, invalidi studenti - rekao je Radenko Reljić načelnik opštine Kozarska Dubica.

Osim sudskih troškova, dugovanja od čak 20 miliona maraka po osnovu kredita, dugova dobavljačima i drugih obaveza, dodatni su problem ove opštine. Iznaći zajedničko rješenje zaključak je današnjeg sastanka. Јedno do njih je smanjenje troškova ali i broja zaposlenih prirodnim odlivom

- A druga strana što je bio moj prijedlog i što oni već znaju i rade imamo mi jako puno u Republici Srpskoj fondova, međunarodnih i grantova i bespovratnih sredstava mislim da se moraju malo aktivnije uljkučiti i raditi projekte za te fondove - rekla je Zora Vidović ministarka finansija Republike Srpske.

Početkom godine, rukovodstvo ove opštine uradio je elaborat, koji tačno definiše obaveze opštine i sveobuhvatno stanje finansiranja u narednim godinama.

- Dogovorili smo se da već u narednoj sedmici s tim elaboratom dođu u Ministarstvo finansija, zajedno ćemo to sve pregledati i onda se odlučiti za određene poteze - dodala je Vidovićeva.

Razgovarano je i o privrednim aktivnostima za naredni period, a Reljić je podsjetio da su svi dosadašnji realizovani projekti na području Kozarske Dubice, urađeni sredstvima Vlade Republike Srpske.