X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/06/2019 |  10:28 ⇒ 20:22 | Izvor: RTRS

Počelo snimanje kviza "Nauči se, čovječe" (FOTO)

Počelo je snimanje jednog od najvećih projekata RTRS-a, kviza "Nauči se, čovječe", u saradnji sa ETM produkcijom i Republičkim pedagoškim zavodom, uz podršku Vlade Srpske. Autori i voditelji projekta su glumci Nenad Okanović i Bojan Ivković.

Vrlo zanimljiv koncept kviza "Nauči se, čovječe" zahtijeva od učesnika visok nivo znanja, ali i brojnih vještina. Iako izgledom, ova pažljivo osmišljena igra, podsjeća na dobro poznatu "Ne ljuti se, čovječe", suštinski se veoma razlikuju.

- To je igra koju smo osmislili mi za našu djecu i igrali se sa njima, i onda smo shvatili da to može da bude jedan sjajan projekat. Mislim da u regionu zadnjih trideset godina ovakvo nešto nije rađeno, a evo sad se pravi na RTRS-u - kaže Nenad Okanović Oki.

Snimanje kviza "Nauči se čovječe" (Foto: RTRS)

Iz 32 škole iz 28 opština Republike Srpske, sa po dva tima od šestog do devetog razreda, učenici će pokazati svoje znanje iz srpskog jezika, geografije, istorije i opšte kulture. Savjetnici Republičkog pedagoškog zavoda pripremili su više od 2.000 pitanja iz nastavnog plana i programa ovih razreda.

Najvećem projektu, do sada realizovanom u studiju Radio-televizije Republike Srpske, prethodile su višemjesečne pripreme. Samo za postavljanje najsavremenije tehničke opreme bilo je potrebno više od 100 ljudi.

Sve se radi u HD rezoluciji, te se koristi najsavremenija oprema kada su u pitanju svjetlo, zvuk i kvalitet slike. U toku kviza će biti prisutno "samo" 1.800 navijača i 192 učesnika. U toku prezentacije kviza i obilaska škola pređeno je 2.455 kilometara, a na kraju snimanja očekujemo preko 1.500 minuta obrazovnog i zabavnog programa za djecu!

Snimanje kviza "Nauči se, čovječe" (Foto: RTRS)

Kviz "Nauči se, čovječe" ima mnogo veći značaj, zahvaljujući tome što omogućava nastavnicima da ovu igru nastave da koriste i kasnije u nastavi.

- Za igranje samo jednog kruga kviza potrebno je minimum 64 pitanja, te je to idealno za nastavnike i profesore da formiraju svoj set pitanja i provjere znanje na jedan zabavan način - mišljenja je Bojan Ivković – Boki.

Snimanje kviza trebalo bi da se završi do početka jula, a emitovanje na RTRS-u planirano je za jesenju šemu, tačnije od sredine septembra.

Pokrovitelji kviza su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i Vlada Republike Srpske.

Generalni sponzor je "Prointer", prijatelj kviza m:tel, a realizovan je u saradnji sa Ministarstvom prosvete i kulture Republike Srpske i Republičkim pedagoškim zavodom.