latinica  ћирилица
21/06/2019 |  10:36 ⇒ 19:52 | Autor: dnevni avaz

Tegeltija: Tužiću sve medije, novinare i političare koji su me diskreditovali

Predsjednik Visokog i sudskog tužilačog savjeta BiH Milan Tegeltija, rekao je danas novinarima u Sarajevu, u pauzi zasjedanja sjednice VSTS-a, da će tužiti sve medije i političare koji su ga oklevetali u aferi "Alešević".

Niko nije iznad zakona

On se prije obraćanja osvrnuo na saopštenje Tužilaštva BiH koje se odnosi i na njegov slučaj.

- U tom saopštenju, u svemu što se dešavalo u proteklom vremenu ispostavilo se da je sve što sam rekao u svom demantiju bila istina. Prema tome, vladavina prava podrazumijeva da institucije obavljaju svoj posao. Јa u cijelosti podržavam aktivnosti svih institucija koje su nadležne da postupaju oko ovog slučaja. S druge strane, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iznad zakona, uključujući i mene prvog, pa onda sve ostale. Zašto kažem mene prvog, jer sam i ja podložan svim zakonima koji važe u BiH. Međutim, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iznad zakona, uključujući i sve ljude koji obavljaju sve funkcije, uključujući i novinare, jer to što ste novinari, ne daje vam pravo da kršite zakon ili radite krivično djelo - rekao je Tegeltija.

Zbog toga, kako je naveo, najavio je sljedeće poteze:

- Zajedno s mojim pravnim timom, biće pokrenuta velika pravna akcija koja podrazumijeva podnošenje građanskih tužbi za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih osoba koji su svojim izjavama u javnosti iznijeli ili prenijeli netačne tvrdnje, iz kojih proizilazi da sam počinio bilo koje koruptivne radnje. Drugo, ovakve tužbe biće podnesene i u inostranstvu, posebno u Saveznoj Republici Njemačkoj - rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, biće podnesene krivične prijave protiv osoba koje su svjesno konstruisale lažne vijesti koje su imale za cilj njegovo stavljanje pod krivični i disciplinski progon.

- Podnijeću i krivične prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija koji su se, suprotno kodeksu sudijske etike, direktno upleli u krivični postupak pred Tužilaštvom BiH sugerišući Tužilaštvu da bih ja u istom postupku trebao i morao imati status osumnjičenog. I posljednje, podnijeću krivičnu prijavu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv sudije tog suda iz BiH, gospodina Farisa Vehabovića, koji je svojim javnim izjavama mene direktno upleo u postupke koji imaju kapacitet da o njima, u konačnoj instanci, odlučuje upravo taj sud - rekao je Tegeltija.

Na novinarsko pitanje koji će mediji biti tuženi, on je pojasnio da će se to vidjeti i da će biti analizirani svi članci, izjave i prilozi.

- Protiv svih novinara za koje se ispostavi da su u svojim prilozima, izjavama, tekstovima tvrdili da sam ja umiješan u koruptivne radnje biće podnesene tužbe. Ovom prilikom želim i zahvaliti svim onim objektivnim novinarima i objektivnim medijskim kućama koji su na objektivan način izvještavali o ovom slučaju - rekao je on.

Novinare je zanimalo i očekuje li se da njegovi potezi znače gašenje medijskih sloboda, on je odgovorio:

- Ne mislim da je to tako jer ja kao građanin imam pravo da se zaštitim od insinuacija i kleveta koje imaju za cilj nanošenje štete meni lično. Prema tome, pravo na novinarsko izražavanje podržavam, kao i pravo na istraživačko novinarstvo. Ali, izlaženje iznad okvira onoga što novinar može uraditi, a to je objektivno izvještavanje javnosti, umjesto iznošenja laži i kleveta, regulirano je važećim zakonima u BiH - istakao je Tegeltija.

On je pojasnio da ovo što on radi nema nikakve veze s Tužilaštvom BiH i njihovim saopštenjem za javnost koje je najavilo da će provjeriti sve pritiske na pravosuđe.

- U njihov posao neću da se miješam. Ovo su moje individualne akcije u zaštititi svojih ličnih interesa i svog ličnog identiteta i integriteta - naglasio je Tegeltija.

Na pitanje da je ranije izjavio da je ovo orkestrirani napad na pravosuđe, Tegeltija je istakao da i dalje stoji iza svega što je rekao.

- Siguran sam da će u vremenu koje je ispred nas istina ugledati svjetlost dana, na koji način je došlo ovoga svega, ko iza ovoga stoji - dodao je.

Јoš jednom je pojasnio da ne misli da su svi novinari krivi.

- Nemam ovdje namjeru suzbijati javnu riječ. Novinari imaju pravo kritikovati rad pravosuđa, ali oni novinari koji izađu iz svojih okvira i uđu u domen klevete ili eventualnog počinjenja krivičnog djela, onda ni novinari nisu iznad zakona. Želim da kažem da ovo ne podrazumijeva nikakav atak na novinarsku profesiju - istakao je Tegeltija.

VSTS nije podijeljen po nacionalnoj osnovi

Tegeltija je rekao da ne misli da je VSTS podijeljen po nacionalnoj osnovi. On je pojasnio da je članica Monika Mijić rekla da se, na osnovu određenog pisma u medijima, stvorila slika da je VSTS podijeljen po nacionalnom šavu.