latinica  ћирилица
21/06/2019 |  10:37 | Autor: SRNA

U Podgorici se formira Srpski pokret "Njegoš"

Srpski pokret "Njegoš" biće formiran sutra u Srpskoj kući u Podgorici, najavljeno je u proglasu o osnivanju ovog pokreta koji je potpisao srpski književnik iz Nikišća Milutin Mićović.
Srpska kuća u Podgorici (Foto: In4S) -
Srpska kuća u Podgorici (Foto: In4S)

- Srpski pokret Njegoš potrudiće se da u ovom vremenu totalne identitetske, kulturološke i civilizacijske konfuzije u Crnoj Gori s ostatkom naroda koji je ostao na svom temelju, pronađe modus vivendi, duhovne, kulturne i saznajne revitalizacije, kako bi ostali, i nanovo postali u svom rođenom imenu - navodi se u proglasu.

U proglasu se navodi da je razlog za formiranje ovog pokreta to što se Crnoj Gori, projektom aktuelne crnogorske vlasti oduzimanja imovine crkvi, sitematski razara prirodni temelj, a ugrađuje vještački.

- Prirodni čovjek klasične Crne Gore, bio Srbin-Crnogorac, srpski Crnogorac, ili crnogorski Srbin nosio je srpsko kulturno i duhovno nasljeđe, govorio i pisao srpskim jezikom. Na bazi tog etosa razvijao je slobodu, duh, čojstvo i junaštvo, i tako stvorio malu ali ponosnu Crnu Goru, pod duhovnim i državotvornim vođstvom slavnih i svetih Petrovića. Petrovići su istorijski, duhovno i kulturno osmislili Crnu Goru, kodifikovali njen etos, etiku, jezik, pismo, kulturnu i duhovnu pripadnost - navodi Mićović.

On smatra da prekodifikovati osnovne matrice klasične Crne Gore, mijenjati njen etos, pamćenje, jezik, pismo, jeste oštra degradacija njenog istorijskog smisla, koja pravi od realnog čovjeka utvaru.

Formiranje Srpskog pokreta "Njegoš" najavljeno je za 11.00 časova u Srpskoj kući u Podgorici.