X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/06/2019 |  11:02 | Izvor: TANЈUG

Grabar Kitarović se ne odriče glasova ekstremne desnice

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ugostila je minule sedmice proustašku inicijativu Hrvatski obredni zdrug Јazovka i pojedince koji su godinama u Hrvatskoj predstavljali Hrvatski oslobodilački pokret (HOP), organizaciju koju je osnovao Ante Pavelić, piše hrvatski nedjeljnik Novosti, uz konstataciju da to ukazuje da se aktuelna predsjednica ne odriče glasova desnice.
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Profimedia) -
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Profimedia)

Nedjeljnik podsjeća da, kao i prošle godine, kad im je ustupila pokroviteljstvo nad komemoracijom pobijenim ustašama kod jame Јazovka, predsjednicu je prije nekoliko dana posjetio član HOZ-a Јazovka Andrej Šebalj.

Pavelićev zet Srećko Pšeničnik predstavio je Šebalja 1997. godine kao najveću nadu neoustaškog pokreta u Hrvatskoj, dajući mu velike zasluge za dolazak HOP-a iz Kanade, gdje ga je, po sopstvenom priznanju, 1980-ih trebalo da preuzme Ruža Tomašić.

Kao član HOP-a i predstavnik u izvršnom odboru časopisa "Nezavisna Država Hrvatska", Šebalj je u drugoj polovini 1990. bio na njihovoj izbornoj listi za Sabor. Prije nekoliko godina učestvovao je u organizaciji rođendana NDH u Zagrebu.

Povodom komemoracije kod Јazovke koja je održana prije dvije godine, članovi HOZ-a obznanili su u proglasu da su ustaše "viteški i mučenički branitelji Doma i Naroda", odnosno "odbrambeno-oslobodilački ratnici" koji su se borili u "odbrambeno-oslobodilačkom ratu" za NDH, zbog čega Hrvatska treba da im garantuje "pravo na časnu istinu".

Zatražili su i oslobađanje Hrvatske od "laži srpskih i takozvanih antifašističkih velesrba o ustaškim logorima - pa tako i o Јadovnu umjesto raskrinkanog Јasenovca", te čišćenje Ustava od "avnojevsko-zavnoških neistina", čime bi se automatski obesmislilo sjećanje "falsfikovanih istorijskih" događaja u Brezovici, gdje su u stvarnosti "tzv. antifašisti počeli da ubijaju hrvatsku slobodu".

Nedjeljnik piše da su sve navedene informacije poslali još prošle godine poslate Kabinetu predsjednice Grabar Kitarović, tražeći njeno izjašnjavanje zbog legitimisanja skandaloznih stavova HOZ-a Јazovka.

Umjesto odgovora, koji nikad nije stigao, predsjednica je i ove godine najavila posredovanje između HOZ-a i nadležnih tijela Republike Hrvatske kako bi se spomen-područje Јazovka što prije uredilo kao memorijalno-edukativni centar, pišu Novosti. Tako je, ističu, između ostalog, nastavila s praksom iz vremena kad ju je savjetovao Mate Radeljić, koji glasi za prijatelja Velimira Bujanca i važnog operativca krajnje desnice u Hrvatskoj.

Radeljić i Bujanec, ukazuje se, povezuju se već duže vreme s pričama o postojanju navodno kompromitujućih materijala protiv Grabar-Kitarović, što je nedavno spomenuo i Vladimir Šeks.

- Uprkos tome, ili možda baš zbog toga, predsjednica je pozvala Radeljlića na svečani prijam povodom Dana državnosti. Najnovije ugošćavanje HOZ-a Јazovka i pojedinaca poput Šebalja dodatni su pokazatelj da u narednom izbornom ciklusu predsjednica ne namjerava da odustane od glasova krajnje desnice, koja je dala ne mali doprinos u njenom osvajanju prvoga mandata - navode Novosti.