latinica  ћирилица
21/06/2019 |  11:03 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

U ovoj godini još rampa za lakše kretanje lica sa invaliditetom

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obišao je danas rampe za lica sa invaliditetom koje su izgrađene kod Zavoda fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" i najavio da će ih u toku godine biti izgrađeno još oko 50 s ciljem olakšavanja kretanja ovih lica u gradu.
Banjaluka - rampe za invalide - Foto: RTRS
Banjaluka - rampe za invalideFoto: RTRS

Rampe kod "Zotovića" postavljene su u okviru projekta "Banjaluka - inkluzivna zajednica" koji je iniciran od strane Humanitarne organizacije "Partner", a grad se aktivno uključio i pružio punu podršku.

Radojičić je rekao da grad Banjaluka, uz velike kapitalne projekte koje realizuje, vodi računa i o manjim zahvatima za rješavanje potreba i problema koje sugrađani sa invaliditetom ili posebnim potrebama imaju u saobraćaju.

On je novinarima rekao da grad od 2017. godine planski, sa Humanitarnom organizacijom "Partner" i drugim organizacijama, radi na uklanjanju arhitektonskih barijera i prilagođavanju javnog prevoza licima sa invaliditetom.

Radojičić je rekao da će ove godine biti urađeni prilazi i rampe na više desetina mjesta u Banjaluci koja su planski birana u saradnji sa udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom.

On je naglasio da će, za početak, prilazi biti urađeni prema Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i turističkim mjestima.

- Uz uklanjanje arhitektonskih barijera po gradu, animirali smo i određene institucije koje su radile po tom pitanju, poput Banskog dvora i ambulanti porodične medicine - naveo je Radojičić.

Radojičić je istakao da je to stalna akcija, te da se na svim novim saobraćajnicama i kružnim tokovima vodi računa o tome da budu prilagođene za lica sa invaliditetom i dodao da se istovremeno rade intervencije na starim saobraćajnicima na kojima nema rampi za prilaz lica sa invaliditetom.

On je rekao da se radovi u ovoj oblasti posebno odnose na prevoz ove kategorije stanovništva, ističući da Banjaluka ima taksi-prevoz za lica sa invaliditetom i da postoji stalna akcija koju grad vodi sa prevoznicma radi stvaranja što boljih uslova za prevoz ovih lica.

Predstavnik Humanitarne organizacije "Partner" Olivera Mastikosa rekla je da su tokom te kampanje u proteklih devet mjeseci uspjeli u svom nastojanju da javni prevoznici steknu osjećaj da lica sa invaliditetom treba da se kreću i da, ako je to potrebno, otvore rampu za njihov ulazak u autobus.

Mastikosa je rekla da je posebno značajna lokacija kod Zavoda "Dr Miroslav Zotović", gdje sada i lica sa invaliditetom mogu nesmetano da priđu stanici i uđu u autobus.

Sekretar Gradske organizacije slijepih Banjaluka Radomir Radanović rekao je da je ovo jedan od načina kako se zajedno može djelovati.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu biti dosta toga riješeno i da će članovi organizacije slijepih moći da postanu samostalniji.

- Neke od naših potreba su zvučna signalizacija na semaforima, taktilne staze, kao i autobusi javnog prevoza opremljeni zvučnim efektima za najavu stanica - ukazao je Radanović.