X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/06/2019 |  11:46 ⇒ 12:05 | Izvor: TANЈUG

Zbog šverca 17,5 tona kokaina u SAD uhapšena još tri Crnogorca

U akciji američkih federalnih vlasti, koje su u luci Filadelfije početkom nedjelje zaplijenile više od milijardu dolara vrijednu pošiljku kokaina na tereretnom brodu upućenom iz Јužne Amerike ka Evropi, ukupno je do sada optuženo šest osoba, javlja "Si-Bi-Es 3 Filadelfija" pozivajući se na federalne izvore.
Šverc 17,5 tona kokaina u SAD (Foto:Tanjug/AP) -
Šverc 17,5 tona kokaina u SAD (Foto:Tanjug/AP)

Isti izvori su naveli da je pošiljka bila za tonu teža nego što se prvobitno smatralo, odnosno da je na brodu "MSC Gajan" bilo 17,5 tona kokaina, a ta procjena bi mogla da se promijeni pošto vlasti i dalje mjere drogu i pretražuju brod.

Ubrzo nakon što su američki mediji objavili vijest o ovoj megazaplijeni, AP je prenio, pozivajući se na sudske dokumente, da su podignute federalne optužnice protiv dvojice mornara koji su priznali da su pomogli utovar kokaina u brod dok je bio na moru, navodeći da su optuženi Ivan Đurašević i Fonofave Tijasaga.

Federalni agenti su utvrdili da su oni utovarili kokain u sedam brodskih kontejnera iz 14 čamaca sa drogom koji su u dva navrata prišli teretnom brodu, nakon što je plovilo napustio luku na Bahamima.

Prema pisanju podgoričkog lista "Dan", o hapšenju Đuraševića odmah su obaviješteni nadležni organi Crne Gore, a Budvanin se sumnjiči da je sarađivao sa kotorskim klanom dok su djelovali kao jedna kriminalna grupa, odnosno prije nego što su se podijelili na "škaljarce" i "kavčane". Takođe, povezuje se i sa klanom iz mjesta Tuzi čiji članovi su u više akcija hapšeni zbog međunarodnog šverca narkotika.

Kako prenosi cdm.me, ovaj dnevnik, pozivajući se na američke medije, takođe piše da su još trojica državljana Crne Gore i da se radi o pomorcima iz Kotora Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25) i Nenadu Iliću (39).

Navodi se da su sva trojica bili članovi posade broda "MSC Gajan", u vlasništvu jedne švajcarske kompanije, a osim njih, uhapšen je i njihov kolega Lauli Pulu, a svima su lisice na ruke stavljene nakon saslušanja prve dvojice uhapšenih.