latinica  ћирилица
21/06/2019 |  12:02 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Trebinje: Promovisana antologija srpskog pjesništva "Mi znamo sudbu"

U Trebinju je promovisana antologija srpskog pjesništva o nacionalnom stradanju u 20. vijeku pod nazivom “Mi znamo sudbu”. Priređivač antologije je Ranko Popović, a izdavač Društvo nastavnika srpskog jezika i književnosti. U antologiji je sabrano preko 300 pjesama 150 pjesnika sa srpskih prostora.
Promovisana antologija srpskog pjesništva "Mi znamo sudbu" - Foto: RTRS
Promovisana antologija srpskog pjesništva "Mi znamo sudbu"Foto: RTRS

Knjiga je sastavljena od šest dijelova i u njoj su sadržane pjesme o stradanjima Srba u 20. vijeku, od balkanskih ratova, pa do najnovijih stradanja na Kosovu i Metohiji i bombardovanju Srbije u Nato agresiji 1999. godine.

Istaknuto je da bi bilo dobro da se ovakve vrste knjiga predstave našim učenicima kroz recitatorske sekcije i druge vannastavne aktivnosti kako bi mlade generacije saznale ono što je veoma važno i što ne bi smjelo da se zaboravi. Poezija je najbolji način da se to prenosi i sačuva, smatra priređivač antologije Ranko Popović.

- Srbi u 20 vijeku mnogo stradali, a poezija u tom stradanju grupisana je oko nekuh čvornih tačaka pa je negdje ima manje, negdje više, nešto je opjevano, nešto potpuno palo u zaborav i ništa osim nekih rijetkih studija iz istorije više i ne govori o tome - naglasio je Popović.

Poezija u osnovi govori ono što je samo srce identiteta srpskog naroda, a to je etos žrtve i podviga. Kroz poeziju čuvamo ne samo svijest pamtiteljsku nego i srpski jezik - poručeno je sa sinoćnje promocije antologije.

Naglašeno je da je veoma važno da kulturu pamćenja njegujemo i promovišemo kod mladih, a antologija “Mi znamo sudbu” jedan je od načina za to.