latinica  ћирилица
21/06/2019 |  13:26 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

Đokić: Pred Srpskom važni energetski projekti (VIDEO)

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je danas da će Srpska u narednom periodu raditi na realizaciji važnih energetskih projekata, među kojima su izgradnja hidroelektrane Bistrica na istoimenoj rijeci, kao i Buk Bijele na Drini.
Banjaluka - Petar Đokić - Foto: SRNA
Banjaluka - Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić je rekao novinarima u Banjaluci da će se u najskorije vrijeme pokušati pokrenuti pitanje izgradnje Bistrice, koja je sistem od četiri manje hidroelektrane ukupne snage 39 megavata.

- Vrijednost projekta je oko 73 miliona evra, a već su obezbijeđene građevinska i ekološka dozvola i lokacijski uslovi. Riješeni su i imovinskopravni odnosi i nadam se da u tom pogledu neće biti administrativnih barijera - rekao je Đokić.

On je naveo da se nastavljaju aktivnosti u vezi sa projektom Buk Bijela, nakon što je donesena odluka da se ova hidroelektrana gradi zajedno sa Srbijom na potezu gornje Drine.

- Energetičari Srbije trenutno analiziraju projekat i to bi trebalo biti završeno do kraja avgusta, kada ćemo biti u prilici da reaktiviramo priču o nalaženja partnera za gradnju Buk Bijele - rekao je Đokić.

On smatra da treba sprovoditi zakon i uvesti red kada je riječ o utvrđenim neregularnostima koje prave koncesionari.

- Mora se dosljedno sprovoditi zakon i ništa više. Koncesionari, prema skopljenim ugovorima, moraju izvršavati svoje obaveze, a država treba to da nadzire - rekao je Đokić i dodao da kontrolu vrše i poslanici Narodne skupštine kada je riječ o vođenju koncesionih postupaka i aktivnosti.

RЈEŠENjE DA BUDE OBNOVLjENA PROIZVODNjA RUDE U LjUBIЈI

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je dugoročno rješenje da bude obnovljena proizvodnja na području Ljubije i nastavljena eksploatacija željezne rude tamo gdje je zaustavljena 1991. godine.

- To je rješenje i za Rudnik željezne rude Ljubija i za Arselor Mital Prijedor ako želi da nastavi tamo da posluje. Vlada će pokušati da dođe do rješenja, ali to zavisi i od toga kako će se ljudi u Arselor Mitalu odnositi prema inicijativama koje će imati Vlada - izjavio je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je Arselor Mital Prijedor privatna kompanija i da mu Vlada ne može nalagati šta će raditi i kako će da posluje.

- Njihovo poslovanje i eksploatacija rude na području Prijedora usko je vezana za proizvodnju u Željezari u Zenici, koja ima određene probleme. Treba imati u vidu i da su rezerve željezne rude na području Prijedora ograničene i da bi uvećana eksploatacija, ako bi ona bila nastavljena dinamikom iz prethodnih godina, dovela do toga da postojeća ležišta budu eksploatisana pet-šest godina i da rudarska proizvodnja bude zaustavljena - kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, zbog toga moraju biti tražena druga rješenja.

- Učestvovao sam u traženju tih rješenja kada sam osjetio da će doći ovi problemi koji su stigli ove godine. Tada mi nisu vjerovali i mislili su da to radimo iz nekog drugog razloga. Sada se potvrđuje koliko smo Vlada i ja bili u pravu kada smo pokrenuli postupak prodaje akcija Ljubije. Mi smo imali namjeru da nekog drugog ili sadašnjeg vlasnika obavežemo da preuzme punu odgovornost za sudbinu ovog preduzeća - istakao je Đokić.

On je podsjetio da kompletnu situaciju opterećuje i pitanje duga Arselor Mitala Prijedor prema Poreskoj upravi Republike Srpske koji je nastao na osnovu transfernih cijena.

- Pokazali smo i za to razumijevanje i iskazali namjeru da se definiše model transfernih cijena i da na bazi toga Poreska uprava pokrene novi poreski postupak i utvrdi kolika je obaveza Arselor Mitala na osnovu transfernih cijena - kaže Đokić.