latinica  ћирилица
21/06/2019 |  15:19 | Autor: SRNA

UIO BiH: Izmjena odluka o carinskoj politici zbog elektronskog potpisa

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je u Mostaru izmjene odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici BiH, čime se njena primjena prolongira od 1. avgusta ove do 1. jula 2021. godine, jer još nije u upotrebi elektronski potpis u BiH.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH - Foto: arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiHFoto: arhiv

Upravni odbor je na današnjoj sjednici zaključio da će informisati Savjet ministara o ovoj odluci i problemima u njenoj primjeni zbog nepostojanja tijela u BiH za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda za korištenje naprednog elektronskog potpisa, saopšteno je iz ove institucije.

Ovaj odbor je odgodio raspravu o Nacrtu zakona o carinskim prekršajima BiH, koji treba da bude usklađen sa Zakonom o carinskoj politici BiH čija primjena počinje od 2021. godine.

Na današnjoj sjednici razmatrana je informacija o stanju i aktivnostima UIO BiH za prvi kvartal ove godine, u kojoj se navode podaci o povećanju prihoda od PDV-a u odnosu na isti period prošle godine.

Članovi Upravnog odbora razmatrali su inicijativu UIO za izmjenu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te naveli da će na tom planu biti urađene detaljne analize prije nego što inicijativa bude upućena u dalju proceduru.

- Ni na današnjoj sjednici nije bilo saglasnosti među entitetskim predstavnicima za donošenje odluka o privremenim poravnanjima za protekle godine, niti u vezi sa utvrđivanjem privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period april-juni 2019. godine - naveli su iz UIO.