latinica  ћирилица
21/06/2019 |  15:30 | Autor: SRNA

Arlov: Zahvalnost narodu Srpske za brigu o sunarodnicima na Kosmetu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Marko Đurić primio je predsjednika Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorada Arlova i zahvalio mu na brizi koju narod Srpske pruža sunarodnicima u južnoj srpskoj pokrajini, te podržao projekat izgradnje dnevnog centra "Podrži me".
Beograd - Đurić - Arlov - Foto: SRNA
Beograd - Đurić - ArlovFoto: SRNA

Đurić je ocijenio da građani Republike Srpske pokazuju slogu i ljubav bez presedana prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i naglasio da je ta pažnja i briga stigla do svakog srpskog doma sunarodnika koji tamo žive.

On je zahvalio Arlovu kao nosiocu projekta i njegovim saradnicima, rukovodstvu Republike Srpske, brojnim ustanovama, načelnicima opština i građanima Srpske na akciji kojom su ugostili više od 1.300 učenika, nastavnika i staratelja djece sa Kosmeta.

Đurić je naveo da je to prilika da se u ljetnom periodu djeca sa Kosova i Metohije druže sa vršnjacima u Republici Srpskoj i upoznaju ljepote Srpske.

- I na taj način građani Republike Srpske pokazali su brigu i neraskidivu sponu između Srpske, Srbije i našeg naroda na Kosmetu. Ovo je jedinstveni primer tako velike akcije solidarnosti i podrške - istakao je Đurić.

On je upozorio da se često obraća pažnja na loše vijesti u medijima, a kada se desi tako velika akcija kao što je boravak više od 1.000 djece sa Kosova i Metohije u Republici Srpskoj, to ponekad prođe bez ikakve pažnje, te da bi građani trebalo da znaju i za ovako lijepe projekte i saradnju srpskog naroda.

Arlov je zahvalio Đuriću za veliku podršku u organizaciji susreta djece vršnjaka iz svake srpske sredine sa Kosmeta koji borave u 19 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, dodajući da su to dirljivi susreti.

On je podsjetio da je projektom, za osam godina koliko traje, obuhvaćeno oko 4.500 djece koja su u pratnji 400 prosvjetnih radnika boravila u Srpskoj.

Arlov je rekao da su djecu sa Kosmeta juče u Vladi Republike Srpske primili premijer Radovan Višković i članovi Vlade, te poručio da će akcija biti nastavljena i ubuduće, uz zahvalnost svima koji su je pomogli i pomažu.

- To je velika pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - poručio je Arlov i ocijenio da srpska djeca na Kosmetu nisu bezbjedna i slobodna i da je ovo prilika da im to bude priušteno tokom boravka u Srpskoj.

Arlov je ukazao na još jedan veliki projekat - izgradnju dnevnog centra "Podrži me" u Kosovskoj Mitrovici, za koji je rekao da će kamen temeljac biti postavljen 26. juna.

- Pričali smo i o pomoći za dnevni centar `Podrži me`, da Kancelarija pomogne koliko bude mogla - rekao je Arlov.

On je naveo da imaju obećanje premijera Republike Srpske da će pomoći izgradnju tog centra i precizirao da je riječ o objektu za 130 djece sa Kosova i Metohije.

Arlov je rekao da su u decembru prošle godine projekat počeli od nule, a da je već skupljeno više od četvrtine potrebnih sredstava od 280.000 evra, odnosno sakupljeno je 70.000 evra i obezbijeđeno zemljište za početak radova.

- Vjerujem da ćemo i uz pomoć Vlade Srbije, Kancelarije za Kosmet i lokalnih zajednica u Srpskoj uspjeti u svojoj namjeri - poručio je Arlov.