latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:01 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Saradnja ministarstava uprave Srpske i Srbije u evrointegracijama

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić potpisali su danas memorandum o saradnji dva ministarstva kojim je predviđena razmjena iskustava u oblasti reforme javne uprave, što je važno za oblast evrointegracija.
Beograd-Rešić,Ružić-potpisan memorandum o saradnji - Foto: SRNA
Beograd-Rešić,Ružić-potpisan memorandum o saradnjiFoto: SRNA

Rešićeva je nakon potpisivanja rekla da svaka saradnja Republike Srpske sa Srbijom dodatno precizira odnose, te da je to obaveza i čast.

- Kolege iz Srbije imaju mnogo iskustava, radimo mnogo sličnih poslova, ali je, ipak, Srbija, kada je riječ o pristupanju i pregovorima sa EU, nekoliko koraka ispred Srpske - rekla je Rešićeva.

Ona je navela da će Srpska analizirati iskustva Srbije u oblasti evrointegracija i iskoristiti njene kapacitete.

- Ovaj memorandum je osnova naše naredne saradnje koja će biti bolje definisana, a želimo da naše lokalne samouprave posluju kao u Srbiji - rekla je Rešićeva.

Ona je istakla da bez ove saradnje lokalne zajednice u Srpskoj neće moći da se okrenu ka pretpristupnim fondovima EU, što je veoma značajno.

- Memorandum omogućava da Srpska preuzme iskustva Srbije - navela je Rešićeva.

Ružić je naglasio da su dva ministarstava i ranije sarađivala u raznim oblastima, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.

- Ovo je samo formalizovanje plodotvornih odnosa koja su dva ministarstva imala ranije - rekao je Ružić.

Ružić je rekao i da je reforma javne uprave jedan od tri kriterijuma evropske budućnosti Srbije, Srpske, BiH i čitavog regiona.

- To je polje na kojem beležimo korake napred-  naveo je Ružić.