latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:36 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Јelšingrad očekuje novog kupca

Preduzeće Јelšingrad Livar ima perspektivu, jedan je od zaključaka sastanka rukovodstva banjalučke Livnice čelika i ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića. Najave da većinski vlasnik iz Slovenije želi da proda 68 odsto akcija ovog preduzeća, ne ometa poslovni ambijent.

Iako neplaćene obaveze i gubici u poslovanju postoje, u upravi tvrde da su u zadnje dvije godine značajno smanjeni, proizvodnja povećana i zaposleni novi radnici.

Radiša Milisavić jedan je od 145 zaposlenih u banjalučkoj livnici Јelšingrad. Kao metalostrugar u ovom preduzeću radi trinaest godina. Kaže posla ima, plate su redovne, ali se nada kao i ostale njegove kolege da će se proizvodnja proširiti, a zarade biti veće.

A prodaja 68 odsto akcija preduzeća, koju je najavio većinski vlasnik iz Slovenije, neće uticati na poslovanje livnice, tvrdi uprava preduzeća.

Za sada kupca nema, ali se u Јelšingradu nadaju da će to biti neko ko se bavi proizvodnjom čelika.

Preduzeće, kažu, ima perspektivu. U zadnje dvije godine gubici su smanjeni za 60 odsto, a prihodi povećani za 40 procenata.

Generalni direktor Јelšingrada Miodrag Brdar zahvalio je Vladi na dugogodišnjoj podršci bez koje bi teško opstali.

- Mi se trudimo da tražimo nove poslove i da firmu dovedemo do stabilnosti i povećamo broj zaposlenih i plate. U posljednja dva mjeseca zaposlili smo sedam novih radnika - rekao je Brdar.

On je istakao da je na sjednici Upravnog odbora Livara, čiji je bio član, prije dvije godine usmeno najavljena promjena vlasničke strukture.

- Oni nemaju interesa da ulažu ovdje i nikada nisu ni imali, ali smo imali podršku Livara. Mi radimo drugi tip čelika u odnosu na njih i nemaju interesa da ovdje ulažu - kaže Brdar.

Više od 70 odsto proizvodnje Јelšingrada ide na tržišta Italije, Francuske, Njemačke i Španije.

Prostora ima i da se njihovi proizvodi plasiraju i u Republici Srpskoj. Vlada Srpske spremna je da pomogne da ovo preduzeće opstane.

- To nam je zajednički cilj, a pokušaćemo da kroz kontakte koje imamo u inostranstvu preporučimo ovo preduzeće da zaključi nove ugovore - rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Јelšingrad je probleme u poslovanju imao prije pet godina, kada je zbog pojeftinjenja nafte na svjetskom tržištu ugašeno jedno preduzeće u Francuskoj, koje je bilo značajan poslovni partner livnici.