latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:38 ⇒ 20:02 | Autor: sputniknews.com

Dodik otkrio model za rješavanje krize u BiH

Način na koji su glavne moldavske stranke odlučile da riješe političku krizu u toj zemlji mogao bi da posluži kao primjer za rješenje krize u BiH, navodi za Sputnjik predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Milorad DodikFoto: Screenshot

Susreti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i predsjednikom Moldavije Igorom Dodonom obilježili su proteklu radnu nedjelju predsjedavajućeg Predsedništva BiH.

Dodik je sa svima njima razgovarao o poboljšanju ekonomske saradnje, ali neke od zemalja sa čijim se zvaničnicima sreo, mogu da postanu primjer koji bi BiH mogla da slijedi kako bi izašla iz političke krize.

Orban razumije Srpsku

Glavna tema susreta sa Viktorom Orbanom bili su odnosi BiH, odnosno Republike Srpske i Mađarske, kaže Dodik.

- Razgovarali smo o evropskim temama, regionalnim temama... Mislim da je Orban veliki lider koji strateški promišlja, koji sagovorniku omogućava da spozna ne samo dnevnopolitičke aspekte politika koje se vode, nego i dugoročne i srednjoročne planove u tom pogledu - navodi Dodik.

Izjavom da Republika Srpska u Mađarskoj uživa veliko poštovanje, te da Dodikova posjeta simbolizuje dobre odnose između Mađara i Srba, mađarski premijer je dao podršku održanju identiteta Srpske, koji je, prema Dodikovim riječima, vezan za činjenicu da je ona nezaobilazan faktor odlučivanja o pitanjima u kojima mora da se postigne konsenzus. I u pitanjima u kojima u prvim fazama odlučivanja može da dođe do preglasavanja, Srbi imaju mehanizam da se odbrane od donošenja štetnih odluka.

- U okviru toga treba tražiti i identitet - u njega svakako spada i pravoslavna vjera koja dominira u Republici Srpskoj, slovensko porijeklo i činjenica da je Srpska veoma aktivan i prepoznatljiv dio regiona. Mnogi, i u BiH, a i neki na Zapadu, ne žele da vide Republiku Srpsku kao faktor za donošenje odluka, nego pokušavaju da je razvlaste, tako da je naša uporna borba za prava stečena ustavom i Dejtonskim sporazumom izgradila identitet naše uporne borbe za našu poziciju - kaže Dodik.

Saradnja sa Bjelorusijom

U Minsku su sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom vođeni razgovori o, uglavnom, ekonomskim temama. Bjelorusija, kaže Dodik, ima razvijenu proizvodnju mašina i prevoznih sredstava iz oblasti rudarske industrije, kao i razvijenu proizvodnju poljoprivrednih mašina i autobusa. Sve to bi, prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, moglo da bude zanimljivo za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku.

Sa Lukašenkom, ali i sa bjeloruskim premijerom Igorom Lisenkom takođe je razgovarao i o razvoju saradnje na planu obrazovanja, kulture i turizma.

- Za Bjeloruse, kod nas, u Republici Srpskoj, BiH i čitavom regionu postoje atraktivna mjesta koja bi mogli da posjete i razgovarali smo kako učiniti dostupnim informacije, prije svega običnim ljudima, da se upoznaju sa mogućnostima. Morali bismo organizovati sastanke na nivou turističkih operatera. Dogovorili smo se i da Bjelorusija i BiH, Republika Srpska, formiraju zajednički tim za upoznavanje o dostignućima vezanim za nove tehnologije. Dakle, razgovarali smo o temama koje su životne - kaže Dodik.

Moldavija kao primjer

Moldavija, dodaje Dodik, može da posluži kao primjer Bosni i Hercegovini za prevazilaženje političke krize. Predsjednik najmanje države nastale iz raspada SSSR-a - Igor Dodon upoznao je Dodika sa konsenzusom koji su dvije partije, jedna proruska, druga proevropska, napravile i formirale novu vladu u Kišinjevu, dok su razlike ostavile po strani.

- To bi, možda, mogao da bude primjer i za BiH, koja ima opšti konsenzus oko evropskih pitanja, ali je potpuno polarizovana po pitanju NATO-a, gdje Republika Srpska ne želi članstvo u toj organizaciji, a sa druge strane, Bošnjaci i Hrvati to žele, s tim što Hrvati na tome ne insistiraju, a Bošnjaci su to postavili kao odlučno političko pitanje - objašnjava Dodik.

Razgovori koje je posljednjih dana vodio sa stranim državnicima bili su veoma uspješni, ocjenjuje Dodik i stvorili su osnovu za budućnost. Sa predsjednikom Moldavije dogovorio je posjetu BiH na jesen, dok je Lukašenka pozvao u posjetu. Sa Orbanom najavljuje skore susrete, kako kaže, više na privatnoj osnovi.