latinica  ћирилица
21/06/2019 |  19:15 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Dodik u Bjelorusiji: Srpska protiv članstva u NATO (FOTO)

U nastavku posjete Bjelorusiji, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je sa predsjednikom Moldavije, Igorom Dodonom, a glavne teme bile su evrointegracije, te odnosi sa NATO savezom i Rusijom.

Politička situacija u Moldaviji veoma je složena i zemlja je podijeljena između Rusije i Evropske unije, istakao je moldavski predsjednik, tokom sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Dodon je naglasio da njegova zemlja ne želi da bude dio NATO saveza, ali je po tom pitanju postignut određeni konsenzus u zemlji. Dodik je rekao da je situacija u BiH još složenija, jer u njoj žive tri naroda, pripadnici tri vjerske zajednice, a i veoma je snažno prisustvo međunarodne zajednice preko visokog predstavnika. Uprkos tome, stanje unutar BiH je stabilno, rekao je Dodik i dodao da će članstvo u NATO i dalje biti pitanje polarizacije u BiH.

- Moldavija ima sličnu situaciju kao BiH. Postoji dogovor oko evropskog puta, ali isto tako postoje snage koje smatraju da Moldavija treba da se integriše u zajednicu koju predvodi Rusija, a postoje i oni koji su snažno za NATO i oni koji su protiv toga - rekao je Dodik.

Foto: RTRS

Dodik i Dodon saglasili su se da je potrebno poboljšati saradnju na svim poljima, posebno ekonomskom. Prve zajedničke aktivnosti mogle bi da počnu već od jeseni, a dogovoreno je i da u narednom periodu bude organizovan još jedan susret.

Nakon sastanka sa Dodonom, Dodik je posjetio jednu od najvećih fabrika u Bjelorusiji - MAZ, koja se bavi proizvodnjom kamiona i autobusa, a pravi i dijelove za Mercedes. Fabrika je u potpunosti u državnom vlasništvu, a zapošljava 26.000 radnika. U kvalitet njihovih autobusa imao je priliku i lično da se uvjeri.

Foto: RTRS

- Ovo je prvi put da sam vozio autobus, ali mogu da kažem da je bilo jednostavno, ne čini se teško. Kada je riječ o unutrašnjem dizajnu, on ne odudara od onoga što možete da sretnete u najznačajnijim evropskim prestonicama - rekao je Dodik.

Foto: SRNA

Nakon toga, predsjedavajući Predsjedništva BiH je posjetio Nacionalnu biblioteku u Minsku, koja je po broju knjiga jedna od najvećih u Evropi, i razgovarao sa rukovodstvom ove kulturne institucije. Ovo je veličanstveno i impozantno zdanje nacionalne baštine, napisao je Dodik u knjizi utisaka, a biblioteci je poklonio knjigu "Srpska, zemlja impresija".

Foto: RTRS

- Sam objekat i sama organizacija odaju veliku ozbiljnost. To je, kako se smatra, mjesto gdje ima najveći broj pojedinačnih naslova u Evropi, a najvažnija je ipak mogućnost digitalne primjene - rekao je Dodik.

Foto: RTRS

Nakon posjete biblioteci, Dodik je dao opširan intervju za glavnu televiziju u Bjelorusiji - Bjelorus 1.

Foto: RTRS

Večeras je održan još jedan sastanak sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.