X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/06/2019 |  19:18 ⇒ 20:28 | Izvor: TANЈUG

Venecijanska komisija dala zeleno svjetlo crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na crnogorski Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopštila je Vlada Crne Gore.
Vlada Crne Gore (Foto: Wikimedia Commons) -
Vlada Crne Gore (Foto: Wikimedia Commons)

Kako je navedeno u saopštenju, objavljenom na sajtu Vlade u Podgorici, Venecijanska komisija je na plenarnoj sjednici usvojila pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva".

U saopštenju Vlade se navodi da je, komentarišući pitanje imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija naglasila da što se tiče važnog pitanja imovine vjerskih zajednica, "razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica tokom 1990-ih godina niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore. Tim prije zato što država, prema članu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje".

- Venecijanska komisija je ovim mišljenjem podržala ključno opredijeljenje Vlade da predloženim zakonom svakom građaninu Crne Gore bude garantovana sloboda da, po sopstvenoj savjesti, bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti, afirmišući pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji države - poručuju iz crnogorske vlade.

U sapštenju se kaže i da "Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom Prijedlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju".

- Delegacija Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu plenarne sjednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da će sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Prijedloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje -  navodi se na kraju saopštenja.