latinica  ћирилица
21/06/2019 |  19:48 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Istočnoj Hercegovini na raspolaganju letjelica Helikopterskog servisa Srpske

Vlada Srpske staviće istočnoj Hercegovini na raspolaganje letjelicu Helikopterskog servisa, radi unapređenja zaštite od požara, rekao je direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed. Helikopter će biti stavljen na raspolaganje kada se istroše sredstva Civilne zaštite, što će zavisiti od intenziteta požara.

Zbog velikih suša i nepristupačnog terena Hercegovina je najugroženija regija kada je riječ o požarima. Samo od početka ove godine, opožareno je više od 700 hektara šume i niskog rastinja.

Iz trebinjske Civilne zaštite smatraju da je ključni problem neravnomjerna raspodjela sredstava Vatrogasnog saveza lokalnih zajednica.

- I Vlada Srpske i republički nivo su davali prioritet Hercegovini, ali ne u dovoljnoj mjeri. To se na terenu nije pokazalo, mi se dovijavamo na razne načine, borimo se iz godine u godinu, ali nije dovoljno. Sedamdeset odsto svih sredstava bi trebalo za protivpožarnu zaštitu Srpske dati Hercegovini - rekao je Radoslav Prelo, načelnik područne Civilne zaštite Trebinje.

Bez obzira na zaključke koje je Vlada Srpske 2017. godine donijela, a bili su obavezujući za Vatrogasni savez lokalnih zajednica, u praksi nije primijenjen, kažu u Civilnoj zaštiti.

- Dati sebi za pravo da se ne ispoštuju zaključci Vlade Srpske, za tako nešto neko mora odgovarati. Kada je riječ o zaštiti i spasavanju, ovo nije lutrija, u pitanju su ljudski životi i materijalna dobra, i mi to tako moramo i posmatrati - naveo je Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Od ove godine Helikopterski servis Republike Srpske sve materijalne i ljudske kapacitete usmjeriće prema Hercegovini.

- Helikopterski servis je od prošle godine opremljen novim helikopterom koji ima protivpožarno vedro, bambi baket, kapaciteta 930 litara, tako da ćemo na taj način biti tu kada se za to ukaže potreba - istakao je Јovan Đajić, pilot u Heliktoperskom servisu Vlade Srpske.

Vatrogasnim jedinicama na području Hercegovine nedostaje i odgovarajuća oprema. Osim kolektivne, u gašenju požara koriste i ličnu opremu, kao i vozila, ali ni to nije dovoljno. Vatrogasci poručuju da bi bolja raspodjela sredstava koliko-toliko dovela pod kontrolu požarnu sezonu.