latinica  ћирилица
21/06/2019 |  22:34 ⇒ 22:42 | Autor: SRNA

Banjaluka: Promocija potencijala muzičkih umjetnika

U Banjaluci je nizom nastupa i koncerata na različitim lokacijama obilježen Svjetski dan muzike s ciljem promocije potencijala i truda muzičkih umjetnika sa ovih prostora, a održan je i muzički defile u kojem je učestvovao i Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Obilježavanje Svjetskog dana muzike - Foto: RTRS
Obilježavanje Svjetskog dana muzikeFoto: RTRS

Dirigent i asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dušan Urošević rekao je da su nastupi održani u Galeriji Akademije, u zgradi Vlade Republike Srpske, Gradske uprave, vrtićima, prostorijama Humanitarnog udruženja Duga i u Ulici Veselina Masleše.

- Večeras smo imali priliku i da ispratimo muzički defile u kojem su, osim Policijskog orkestra MUP-a Srpske, učestvovali i hor Akademije "A prima vista" i pjevačka grupa katedre za etno-muzikologiju Akademije - naveo je Urošević.

On je izrazio zadovoljstvo što je Banjaluka jedan od 400 gradova u svijetu u kojima se obilježava ovaj dan, čime se doprinosi da Republika Srpska, ali i BiH budu pozicionirane na svjetskoj mapi kulture.

- Cilj je da se slavi muzika, koja je važna u našim životima jer na najljepši način može da obogati našu dušu - naglasio je Urošević.

On je dodao da su u obilježavanju Svjetskog dana muzike učestvovali studenti i profesori banjalučke Akademije umjetnosti, ali i gosti - predstavnici Konfucijevog instituta banjalučkog Univerziteta, Muzičke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke, Gradski tamburaški orkestar i drugi.

Svjetski dan muzike, koji je prvi put obilježen 1982. godine na inicijativu francuskog Ministarstva kulture, proslavlja se u više od 100 zemalja svijeta.