latinica  ћирилица
22/06/2019 |  10:45 ⇒ 11:18 | Autor: SRNA

Matvijenko: Pobjeda nad nacizmom - svjetska kulturna baština

Rusija se nada da će uskoro biti usvojena inicijativa da se pobjeda nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu proglasi svjetskom baštinom, rekla je predsjednik Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.
Valentina Matvijenko (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov) -
Valentina Matvijenko (Foto: Sputnik/Vitaliй Belousov)

- Planiramo da u UN predstavimo našu inicijativu o priznavanju pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu kao svjetske baštine. Osim toga, predlažemo da se spomenici borcima protiv nacizma u svim državama proglase svjetskim memorijalima Drugog svjetskog rata. Nadamo se da će ova inicijativa uskoro biti usvojena - napisala je Matvijenko na sajtu Gornjeg doma parlamenta.

Ona je rekla da je to od posebnog značaja sada kada se navršava 80 godina od početka Drugog svjetskog rata i 75 godina od pobjede u ratu.

- Moramo nastaviti da njegujemo istorijsku istinu, da je prenosimo sa koljena na koljeno i to u cjelosti, bez prikrivanja ili uljepšavanja - napisala je ona.

Na današnji dan 1941. godine nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez čime je otpočeo Veliki otadžbinski rat koji je trajao do 1945. godine. Današnji dan se u Rusiji obilježava kao Dan sjećanja i tuge.

U Velikom otadžbinskom ratu, koji je trajao 1.418 dana, ubijeno 27 miliona građana Sovjetskog Saveza, uključujući 18 miliona civila i 8,7 miliona vojnika.

U nacističkim logorima je mučeno i ubijeno četiri miliona ljudi. Zarobljeno je oko 4,5 miliona vojnika i oficira Crvene armije, a od toga 2,5 miliona umrlo je ili ubijeno u zarobljeništvu, podsjeća TASS.