latinica  ћирилица
22/06/2019 |  12:19 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Žena porijeklom iz BiH osuđena zbog pomaganja ISIL-u

Mediha Salkičević, porijeklom iz BiH, osuđena je u SAD na šest i po godina zatvora zbog pomaganja ISIL-u.

Čikaški ABC navodi da će advokati Salkičevićeve, koja je uhapšena 2015. godine u Čikagu, vjerovatno tražiti manju kaznu ili uslovno puštanje na slobodu, ali joj ne idu u prilog izjave kako "nevjernici treba da budu živi zakopani".

Salkičevićeva, majka četvoro djece, poslije četiri godine u Saveznom zatvoru nedavno je priznala krivicu, piše Avaz.

Ona je priznala da je bila dio grupe imigranata iz nekoliko američkih zemalja, koji su kupovali opremu i ostale potrepštine te, zajedno s novcem, slali borcima ISIL-a.

Salkičevićeva je bila dio grupe koja se pridružila Abdulahu Rami Pazaru, porijeklom iz BiH, koji je do 2013. živio u Sent Luisu, a potom otišao u Siriju.

Ona je iz pritvora pisala okružnim vlastima i tražila pomilovanje s obzirom na, kako je isticala, "brutalan život koji je tokom rata preživjela u BiH".

Prema pisanju američkih medija, Salkičevićeva je godinama živjela u čikaškom predgrađu, gdje je i uhapšena. Kada je pritvorena, bila je zaposlena na aerodromu "Čikago O`Hara".

Ona je u šifriranim prepiskama koristila nadimke Medy Umuluna i Bosna Meksiko, a američki mediji o njoj pišu pod naslovom "Mama iz predgrađa optužena za terorizam".