latinica  ћирилица
22/06/2019 |  12:34 | Autor: SRNA

Besplatan prevoz na obilježavanje proboja "Koridora života"

Grad Banjaluka će sutra, povodom obilježavanja 27 godina od proboja "Koridora života", organizovati besplatan prevoz građana na Dugu Njivu kod Modriče.
Spomen-obilježje na Dugoj Njivi: Položeni vijenci za 413 stradalih vojnika VRS - Foto: SRNA
Spomen-obilježje na Dugoj Njivi: Položeni vijenci za 413 stradalih vojnika VRSFoto: SRNA

Polazak tri autobusa planiran je u 6.30 časova sa stare autobuske stanice /Vidovdanska ulica/, a povratak je predviđen po završetku obilježavanja u poslijepodnevnim časovima, saopšteno je iz Gradske uprave.

Obilježavanje će početi u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom kod Manastira Svetog velikomučenika cara Lazara, a u 11.00 časova biće služen parastos za poginule i položeni vijenci kod Spomen-obilježja.

Za 12.00 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, a za 12.30 časova umjetnički program u kojem će učestvovati glumci i etno-grupe.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, te delegacija Narodne skupštine Srpske.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

U akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, te po 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Vojske Republike Srpske Krajine, dok je ranjeno 1.505 vojnika.