latinica  ћирилица
22/06/2019 |  15:10 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

Krišto: Bez sjednice zajedničkog kolegijuma nema imenovanja

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto rekla je da nije moguće imenovati članove parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope sve dok ne bude održana sjednica Zajedničkog kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda, na kojoj će biti utvrđeni kriterijumi za izbor članova.

Krišto je navela da bi na osnovu tih kriterijuma bili utvrđeni prijedlozi koje treba da potvrde oba doma.

Na pitanje novinara da li osjeća odgovornost jer u ponedjeljak, 24. juna, ističe rok do kojeg bi BiH trebalo da imenuje članove delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Krišto je odgovorila da je to u domenu oba doma i da je to političko pitanje, te da ne može preuzeti odgovornosti za stvari i kretanja u parlamentu.

- To ne može uraditi nijedan pojedinac ili politička stranka. Svi se moramo ponašati odgovorno i raditi svoj posao kako bi mogli očekivati određeni ishod - rekla je Krišto na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, politički dogovori su neminovni i mora postojati konsenzus.

Krišto je podsjetila da je nedavno, samoinicijativno, zakazana sjednica Zajedničkog kolegijuma što nije dobro, jer je potrebno usaglašavanje o terminu i dnevnom redu da bi se postigli rezultati.

- Kako toga nije bilo, nismo uspjeli ni održati tu zajedničku sjednicu - dodala je Krišto.

Kada je u pitanju funkcionisanje zakonodavne vlasti na nivou BiH, Krišto je rekla da je jasno da je to uslovljeno formiranjem Savjeta ministara i da je na potezu Predsjedništvo BiH.

- Јasno se zna da političke opcije koje su dobile povjerenje svog naroda to ne žele napraviti dok se ne uspostavi izvršna vlast - ocijenila je Krišto.

Na pitanje da li je moralno da parlamentarci odlaze na godišnji odmor iako nisu radili, Krišto je odgovorila da zakon nikome ne dozvoljava da se odrekne prava na godišnji odmor.

- Možda ni vi ni ja ne bi trebalo da govorimo šta je to moralno - naglasila je Krišto i dodala da neki poslanici dobiju rješenje o godišnjem odmoru, ali da ga ne iskoriste.