latinica  ћирилица
22/06/2019 |  15:41 | Autor: SRNA

Mitropolija crnogorsko-primorska: Vlada požurila da pogrešno informiše javnost

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je njen predstavnik Velibor DŽomić u ranijoj izjavi ukazao da Venecijanska komisija nije podržala prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti na način kako je to željela Vlada Crne Gore, koja je požurila da pogrešno informiše javnost da su sve odredbe tog akta dobile pozitivno mišljenje.
Kotor: Mitropolija crnogorsko-primorska (Foto: mitropolija.com) -
Kotor: Mitropolija crnogorsko-primorska (Foto: mitropolija.com)

Povodom današnjeg saopštenja za javnost Vlade Crne Gore u kome, kako navode iz Mitropolije, na svoj način i iz svojih interesa tumače jučerašnju izjavu koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije Velibora DŽomića, te ističu da je on samo ukazao da Venecijanska komisija nije podržala i pozitivno ocijenila prijedlog zakona, kako je Vlada saopštila nekoliko minuta nakon usvajanja mišljenja na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije.

- Sudeći po sadržaju i brzini saopštenja Vlade, postojala je evidentna namjera da se javnost pogrešno i tendenciozno informiše – da su sve odredbe Prijedloga zakona dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i da su pozitivno ocijenjene sve odredbe, što nije tačno. Brojni mediji su to na takav način i prenijeli javnosti - navodi se u saopštenju Mitropolije.

U Mitropoliji smatraju da odredbe iz Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim je bilo planirano jednostrano preknjižavnje crkava, džamija, katedrala, nisu dobile podšku Venecijanske komisije na način na koji je Vlada Crne Gore željela, predlagala i očekivala.

Riječi protojereja-stavrofora Velibora DŽomića, napominju iz Mitropolije, već danas je potvrdio portparol Venecijanske komisije Panos Kakaviatos javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmjena i dopuna za Prijedlog zakona.

U saopštenju se napominje da dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Prijedloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore, ali da to nije bio cilj, već je ideja bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva i vjerske zajednice liše svetinja i imovine koja im je kroz vjekove zavještavana od vjernika.

Mitropolija je poručila da će njene i aktivnosti drugih eparhija Srpska pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i do sada, biti u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje Vlada neosnovano karakteriše kao "agresivnu populističku kampanju".

- Mitropolija i eparhije naše Crkve su oduvijek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine - zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Vlade Crne Gore danas su ponovili da je Venecijanska komisija u svom mišljenju "jasno podržala" predložena zakonska rješenja o zaštiti imovine i kulturnog nasljeđa koje pripada svim građanima Crne Gore, pohvalivši i mnoge druge značajne aspekte predloženog zakona, te istakli da je "veoma dobra vijest" ako su u Mitropoliji zadovoljni mišljenjem, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim.