latinica  ћирилица
22/06/2019 |  18:48 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Lokalizovana vatrena stihija u postrojenju "Zagrebpetrola"

Požar, koji je danas izbio u postrojenju "Zagrebpetrola" u Grubišinom Polju kod Virovitice, lokalizovan je i, prema prvim informacijama, nema povrijeđenih, javili su hrvatski mediji.

Komandant vatrogasne jedinice Bjelovarsko-bilogorske županije Željko Mesec rekao je da je požar pod nadzorom, da je krenula sanacija i da ljudi nemaju razloga za zabrinutost.

- To je nadzemno skladište, u bačvama i posudama su zapaljive tekućine, ali nema nikakve opasnosti, koliko smo primijetili. Crni dim je bio od guma - rekao je Mesec.

Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh rekao je da je požarište pod kontrolom i da nema novih ugrožavanja u smislu eksplozije, jer se radi o naftnim derivatima.

- Mislim da je to sve spašeno, jedino je zagađeno dimom. Srećom, duvao je istočni vjetar, pa nije išlo prema urbanoj sredini nego prema šumi - kaže Mađeruh.

Policija je u 13.47 čaova zaprimila dojavu o požaru u objektu preduzeća "Zagrebpetrol", koje se bavi čišćenjem rezervoara, skupljanjem opasnog otpada i prevozom naftnih derivata.

Direktor "Zagrebpetrola" Davor Prohaska rekao je ranije da je uvjeren da je požar podmetnut, jer se u halu nije moglo ući.

- Vjerujem da je piroman ušao u skladište sa zadnje strane, gdje je šuma. Imam videonadzor i službu obezbjeđenja 24 sata. Pripadnik obezbjeđenja svakih 20 minuta do pola sata obilazi postrojenje. Od 2002. godine kad je izgrađeno, pa do danas nismo imali nikakvih problema - rekao je Prohaska.

On je naglasio da je izgorjelo 10 skladišta s motornim uljem, čijom preradom se bave, kao i mnogo plastike.

Tačan uzrok vatrene stihije biće otkriven po završetku policijskog uviđaja.