latinica  ћирилица
22/06/2019 |  18:57 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Razvoj i stabilnost Srpske - prioritet institucija

U Republici Srpskoj uskoro počinje realizacija novih projekata, posebno u oblasti energetskog sektora. To neće zaustaviti ni blokada vlasti na nivou BiH zbog čega Republika Srpska gubi stotine miliona KM. Samo u Elektroprenosu BiH, trenutno je zarobljeno oko 200 miliona, od kojih Srpskoj pripada 45 odsto.

Neformiranje Savjeta ministara za predsjednicu Srpske Željku Cvijanović, dokaz je da se opstrukcijama želi zaustaviti realizacija infrastrukturnih projekata, značajnih za Republiku Srpsku.

- Vi sada imate u Sarajevu mrtvilo, neaktivnost, namjerne blokade, zato što ljudi sjede tamo, a ne treba da sjede. I ne rade svoj posao, čak ni u tom, kako god da se može nazvati, tehničkom mandatu. To je šteta koja zaustavlja građevinsku operativu, uslužnu djelatnost koja tu operativu prati, zaustavlja se dio života koji stvara neku novu vrijednost - kaže Cvijanovićeva.

I predsjednik Vlade Radovan Višković upozorava na štetu koju Srpska trpi zbog neformiranja vlasti.

Budžet Srpske, kaže Višković za Euroblic, trpi i zbog otvorenih pitanja sa Vladom Federacije.

Poput Elektroprenosa BiH, koji je 17 mjeseci u blokadi, i neprimjenjivanja koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza. Po drugom osnovu, Srpska je, samo za prošlu i prva četiri mjeseca ove godine, u gubitku 46 miliona KM, zbog čega je Višković najavio tužbu protiv FbiH i Uprave za indirektno oporezivanje do kraja mjeseca.

- Ovdje više nisu u pitanju milioni zarobljenih maraka, već sigurnost i pouzdanost našeg energetskog sistema što je preduslov za razvoj privrede i ulaganja stranih investitora. U razgovorima sa investitorima može se zaključiti da u 90 odsto stvari koje im smetaju, odnosno odvraćaju od ulaganja, nisu u rukama Srpske, već institucija na nivou BiH - rekao je Višković.

Ono što jeste u rukama Srpske, uprkos blokadi u Sarajevu, realizuje se. Predsjednica Republike podsjeća, da je prije nekoliko dana počela izgradnja koridora 5C kroz Srpsku, čiji je cilj autoputem povezati Banjaluku i Beograd.

Takođe, novi most u Gradišci, kaže, trebalo bi da omogući bolju saobraćajnu vezu s Hrvatskom i EU.

Novi most u Gradišci (Foto: RTRS)

- Naše je da radimo i nastavimo povećavati plate i penzije, otvarati nova radna mjesta, raditi da napravimo u infrastrukturnom smislu razvijenu Republiku Srpsku - naglasila je Cvijanovićeva.

Razvoj i stabilnost Srpske, prioritet je institucija. U tome će značajno doprinijeti i značajni projekti u energetskom sektoru. Među njima i izgradnja HE Bistrica, sistema četiri male hidroelektrane.

Riječ je o projektu vrijednom 73 miliona evra, čija realizacija bi uskoro trebalo da bude pokrenuta.

- To je projekat koji u ovom trenutku je u stanju gotovosti, zato što ima građevinsku i ekološku dozvolu, lokacijske uslove, definisane imovinske odnose na lokacijama na kojima će se graditi HE - navodi Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Drugi važan projekat jeste sistem hidroelektrana Buk Bijela.

Đokić podsjeća da je donesena odluka da se ovaj projekat realizuje sa Srbijom, pa bi do kraja avgusta, nakon što budu završene stručne analize, trebalo da bude reaktivirana priča o iznalaženju partnera za gradnju ovog energetskog objekta.