latinica  ћирилица
22/06/2019 |  19:03 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Obilježena 21 godina od prve masovne otmice Srba na Kosmetu

U spomen-sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu obilježena je 21 godina od otmice devetorice srpskih rudara površinskog kopa uglja "Belaćevac".

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji podsjeća da je to bila prva masovna otmica Srba na Kosmetu i da njihovi najbliži i danas čekaju istinu i pravdu.

Bol porodica otetih rudara ne prolazi ni nakon dvije decenije traganja za istinom o sudbini njihovih najbližih.

Veliboru Ađančiću tada su oteti sin, brat i bratanac.

- Prema našim informacijama, bili su sedam dana u Belaćevcu, po kućama, poslije sedam dana odveli ih u neki pravac, koji niko ni dan-danas ne zna. Ne znaju oni koji treba da znaju, a mnogi znaju gdje su, šta su i kako su - kaže Ađančić.

Oteti su dok su obavljali svoj radni zadatak, samo zato što su srpske nacionalnosti, zato što je neko želio da njihovim stradanjem, otmicom i ubistvom, i progonom hiljada srpskih civila na području naše južne pokrajine napravi etnički čistu albansku državu, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ističući du su isti zločinci i danas na važnim funkcijama.

- I danas na žalost predstavljaju Albance na Kosovu i Metohiji na nekim od najodgovornijim funkcijama, i do dana današnjeg nisu odgovarali za stravične zločine koje su počinili. Mi nećemo prestati da se borimo za istinu o srpskom stradanju na Kosovu i Metohiji, nemamo to pravo - rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Činjenica da niko nije odgovarao za otmicu rudara govori i o dometima takozvane međunarodne pravde na Kosmetu, kaže Đurić, ističući da će Srbija nastaviti da njeguje sjećanje na žrtve i da traži pravdu.

Porodice se nadaju da će ipak saznati istinu o sudbini najmilijih.

- U ime roditelja, porodica kidnapovanih belaćevačkih rudara, u ime svih kosmetskih žrtava jedino tražim pravdu - jasan je Simo Spasić, predsjednik Udruženja porodica otetih i ubijenih na KiM.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da bi u Beogradu trebalo da bude izgrađen memorijal za žrtve ratova na prostoru bivše Јugoslavije, gdje bi bila upisana imena stradalih Srba.