latinica  ћирилица
22/06/2019 |  19:05 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Crna Gora: Ko želi imovinu vjerskih zajednica?

Vlada Crne Gore nije odustala od namjere da crkvenu imovinu proglasi državnom.

"Prijedlog zakona o slobodi vjerosipovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica", bez konsultacija sa njima, izazvao je burna reagovanja.

Osim namjere da opštim pravnim aktom uredi polje vjeroispovijedanja građana, želi da iskontroliše i imovinu vjerskih zajednica.

Imovinu izgrađenu prije 1918. godine, kada je, navodno, ukinuta autokefalnost crnogorske crkve, a ne može joj se dokazati pravo svojine, država želi da uzme pod svoje.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj tvrde da je Zakon uperen isključivo protiv kontinuiteta i imovine SPC u Crnoj Gori.

Doživljavaju ga kao alat aktuelne vlasti i Mila Đukanovića da formira crnogorsku pravoslavnu crkvu.

- Namjera njega i njegove partije, koja je ateistička i građanska, i koja bi trebala biti sekularna, da oni, što je paradoksalno, prave crkvu - kaže Gojko Perović, rektor Bogoslovije na Cetinju.

Vladimir Leposavić, član Pravnog savjeta MCP SPC rekao je da će, ako se usvoji Zakon o slobodi vjerosipovijesti, donijeti haos, te da je on sračunat s namjerom da SPC i pravoslavne eparhije u CG razbije, otme imovinu, razbije subjektivitet i pravni kontinuitet.

Vođstvo SPC bi trebalo da promijeni retoriku, ta crkva se ponaša uzurpatorski, tvrde zagovornici zakona. Navode da je aj pravni akt pravedno rješenje i ispravlja istorijske nepravde.

Novak Adžić, profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću kaže da se sve dešava na način što Crna Gora namjerava proglasiti državnom svojinu, crkve, manastire i imovinu, koji su bili u državnom vlasništvu dok je postojala samostalna Kraljevina Crna Gora, 1920. godine, i dok je postojala samostalna autokefalna crnogorska crkva.

Vladimir Leposavić, član Pravnog savjeta MCP SPC kaže da takvo nešto nikada nije postojalo.

Ističe, današnja mitropolija je sebe nazivala srpsko-pravoslavnom mitropolijom, koja je pripadala Pećkoj patrijaršiji i ona je čuvar-egzarh Pećkoga trona.

Osmovjekovni kontinuitet, kaže Leposavić, izlišno je dokazivati. Država je već izgubila dva sudska imovinska spora sa Mitropolijom.

- Niz je primjera gdje je država određivala magistralne tokove u pogledu statusa crkve, jer je još i pravilo u vrijeme Augsburškog mira, bilo "čija država, onoga i vjera" - ističe Novak Adžić, profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Gojko Perović, rektor Bogoslovije sa Cetinja naglašava da kao što bi bilo neumjesno da se crkva bavi ustrojstvom države, tako jednako je neopravdano da se sekularna vlast bavi nekim pitanjima, da li je bila autokefalna, zašto je bila, ako je bila...

Perović kaže da je zakon rađen pod velom tajne i bez konsultacija sa vjerskim zajednicama.

Poznavaoci crnogosrskih prilika tvrde da mu je dat prioritet nad ekonomskim problemima, korupcijom, najtežim kriminalom i neriješenim aferama, i da je riječ o novoj manipulaciji vlasti i novim podjelama, godinu pred izbore.

O crkvenoj imovini mora se odlučivati po kanonima crkve.

- Pitanje CPC će se odlučivati negdje drugo, a ne ovdje. Đukanović ne može određivati kakav će status imati CPC, van Crne Gore - navela je Milka Tadić Mijović, direktorka CIN Crne Gore.

Druge vjerske zajednice u Crnoj Gori bile su protiv gotovo istog teksta zakona 2015. godine, ali sada se ne oglašavaju.

Crnogorska vlast čeka mišljenje Venecijanske komisije, i nije izvjesno kada će se o zakonu raspravljati u crnogorskoj skupštini.

Zakon je, tvrde pravnici MCP, u suprotnosti s konvencijom o ljudskim pravima, a ako se usvoji, naći će se pred Evropskim sudom za ljudska prava.