latinica  ћирилица
22/06/2019 |  19:07 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Bilećom prodefilovalo 600 nekadašnjih pitomaca Škole rezervnih oficira

Bileća je danas nakratko bila bivša Јugoslavija u malom, zbog desetog jubilarnog okupljanja pitomaca nekadašnje čuvene Škole rezervnih oficira pješadije.

Pod imenom Bilećanci, njih 600 prodefilovalo je hercegovačkih kamenom, uz čuvenu koračnicu "Bilećanka". A nakon defilea svi su otišli na Sedmi sajam domaćih proizvoda i stavralaštva.

Baš kao nekad u stroju, stroge i čuvene vojne škole, bivši klasići evocirali su uspomene na vojničke dane. Najstariji među njima je osamdesetpetogodišnji Slobodan Beloševac iz Aranđelovca.

- Poslije 62 godine ponovo na ovoj pisti - prisjetio se Beloševac i podsjetio da je nekada bila gvozdena disciplina.

Bila je to ne samo vojna nego, i škola života, kažu Bilećanci i zato joj se rado vraćaju. Među 107 klasa, obuku su prošle i tri klase pitomkinja.

- Škola je od dječaka pravila ljude i pripremala nas za život - rekao je Šemsudin Habibović iz BiH, dok je Ankica Tkalčić iz Hrvatske istakla da nikoga nisu štedili.

Јednom Bilećanac uvijek Bilećanac, pokazalo se i ovog desetog jubilarnog okupljanja. Došli su iz svihg bivših republika u svoju Bileću.

A Peter Letonja iz Slovenije došao je u čizmama, koje je zadužio u Bileći prije skoro 40 godina.

Bilećanci su danas bili počasni gosti sedmog Sajma domaćih proizvoda i stvaralaštva. Među izlagačima- od velikih kompanija do malih porodičnih biznisa, iz BiH i regiona.

Ovakvi sajmovi su prilika da se podrži domaća privreda, ali i podstakne brendiranje prepoznatljivih i autohtonih proizvoda Bileće i Srpske.

Sajam i štandovi izlagača za posjetioce su otvoreni još sutra.