latinica  ћирилица
22/06/2019 |  19:09 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

Tri republička prvaka iz Foče - Rastko, Nastasija i Nađa najbolji matematičari i hemičari (FOTO)

U Foči su najbolji matematičari, hemičari, a dobro govore i francuski jezik. Među prve iskoračili su na republičkim takmičenjima i svo troje najboljih đaci su Osnovne škole "Sveti Sava".

Rastko Stanković uskoro će navršiti 14 godina. Odlikaš i matematici posebno privržen što ne čudi, iz njegove porodice u školama su ostvarivali najbolje rezultate.

Kombinatorika, geometrija i ostale oblasti, redovnim vježbanjem – sat do dva, u školi i kod kuće, rješenje je za odličnu mentalnu kondiciju.

- Nastavnik može da pomogne ali on ne može sve da uradi jer mi moramo da imamo volju sami da radimo. Najviše radim sa svojim bratom ali i nastavnica pomaže kad god može - kaže Rasto Stanković, republički prvak iz matematike, učenik osmog razreda OŠ "Sveti Sava" Foča.

I odlikašica Nastasija Davidović ima se čime pohvaliti – najbolja je iz hemije.

Formule, jedinjenja, ogledi, hemijske reakcije i uvijek poneko iznenađenje - hemiju su učinili omiljenim predmetom.

Foto: RTRS

- Zanimljive su mi te formule i način na koji se nikada zadatak ne mora riješiti na isti način, nego uvijek na potpuno drugačiji - pojašnjava Davidovićeva.

Iz osnovne škole, Nađa Kunarac, stiže u srednju medicinsku školu, kao republička prvakinja iz francuskog jezika.

Prošle godine bila je među troje najboljih. Iako mnogo pravila, omiljeni jezik svakodnevno uči.

- Prije svega moja nastavnica francuskog jezika Vanja Pavlović mi daje instrukcije, a vježbam i kući uz gledanje filmova i serija - ističe Kunarac.

Foto: RTRS

U ovoj školi - iako dotrajali, vrata i prozori, namještaj i ostalo čemu je istekla garancija prije najmanje dvije decenije - medalje ne prestaju da sjaje.

Tako su i prije tri, odnosno pet godina bili republički prvaci iz matematike.