latinica  ћирилица
22/06/2019 |  21:10 ⇒ 21:10 | Autor: SRNA

Zagreb spomenikom žrtvama Holokausta prikriva ulogu NDH

Svjetski jevrejski kongres smatra da iza namjere hrvatskih vlasti da izgrade spomenik žrtvama Holokausta u Zagrebu stoji pokušaj prikrivanja uloge Nezavisne Države Hrvatske u počinjenim zločinima, te pozvao da se odustane od namjere podizanja spomenika.
Zastava Hrvatske (Foto: CC BY 2.0/James N. Mattis) -
Zastava Hrvatske (Foto: CC BY 2.0/James N. Mattis)

Iz ove organizacije saopšteno je da se pridružuju svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke skupštine o podizanju spomenika za šest miliona jevrejskih žrtava Holokausta, kojom se bezočno ignoriše aktivna uloga NDH za vrijeme ustaškog režima u činjenju tih zločina tokom Drugog svjetskog rata.

- Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase Holokausta - saopštio je predsjednik ove organizacije Ronald Lauder, prenose hrvatski mediji.

On navodi da su vlasti u Hrvatskoj kontinuirano pokušavale izmijeniti istoriju i osloboditi ustaški režim neupitne umiješanosti u okrutna masovna ubistva Јevreja, Roma i etničkih Srba u periodu od 1941. do 1945. godine.

- Uvijek postoji velika vrijednost odavanja počasti svim žrtvama Holokausta, ali novi spomenik grada Zagreba iskrivljavanje je istorije i predstavlja uvredu sjećanju na muškarce, žene i djecu koji su bili žrtve ustaša i njihovog vođe Ante Pavelića - navodi Lauder.

On kaže da se ne može govoriti o Holokaustu u Hrvatskoj bez ukazivanja na centralnu ulogu ustaškog režima u donošenju i provođenju rasnih zakona zbog kojih su Јevreji, Romi i etničkih Srbi bili izloženi progonu, mučenju i smrti.

- U dodatku na javno odavanje počasti žrtvama Hitlerovog rata protiv Јevreja, Hrvatska mora posebno odati počast žrtvama ustaškog režima - poručuje Lauder i poziva zagrebačku gradsku skupštinu da odustane od svojih planova za taj spomenik.

On kaže da je "pravi put" da se započne ispočetka, ali ovaj put u punoj koordinaciji sa lokalnom jevrejskom zajednicom, navodi se u saopštenju Svjetskog jevrejskog kongresa, međunarodne krovne organizacije koja predstavlja jevrejske zajednice u 100 zemalja.

Јevrejska opština u Zagrebu zatražila je u srijedu, 19. juna, poništenje odluke o podizanju spomenika žrtvama Holokausta, jer smatra da se time želi prikriti istina o stradanjima Јevreja u NDH.

Odbornici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su na sjednici 4. juna da će grad Zagreb u Branimirovoj ulici podići spomenik žrtvama Holokausta autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao znak sjećanja na šest miliona Јevreja stradalih u Holokaustu s porukom "da se prošlost ne ponovi".