latinica  ћирилица
22/06/2019 |  21:17 ⇒ 23/06/2019 | 13:17 | Autor: SRNA

Zvornik: Na ljetnoj pozornici KUD-ovi iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Srpske (FOTO)

Manifestacija "Vidovdanski sabor" okupila je večeras u Zvorniku oko 300 članova kulturno-umjetničkih društava i folklornih ansambala iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Republike Srpske.
"Vidovdanski sabor" u Zvorniku - Foto: SRNA
"Vidovdanski sabor" u ZvornikuFoto: SRNA

Na ljetnoj poznici nastupila su društva "Abrašević" iz Valjeva, "Tent" iz Obrenovca, "Јanko Katić" iz Mladenovca, slovački ansambl "Petrovčan" iz Bačkog Petrovca, "Koče Racin" iz Skoplja, "Derventa" iz Dervente i "Sveti Sava" iz Zvornika.

Otvaranju "Vidovdanskog sabora" prethodio je tradicionalni defile učesnika glavnom gradskom ulicom.

Foto: SRNA

Umjetnički rukovodilac Folkornog ansambla "Petrovčan" Pavel Pavlini rekao je da su prvi put u Zvorniku i da su zadovoljni pozivom da učestvuju na ovoj manifestaciju kako bi predstavili kulturu Slovaka iz Vojvodine.

Predstavnik Ansambla "Koče Racin" iz Skoplja Tone Bogdanovski rekao je da su se na Saboru predstavili solo pjesmama i igrama iz Istočne Makedonije.

Foto: SRNA

Pozivu da učestvuju na Vidovdanskom saboru rado se odazvao i KUD "Abrašević", kaže predstavnik ovog društva Katarina Ašković.

Predsjednik KUD-a "Sveti Sava" Dragan Golić rekao je da Sabor okuplja ansamble iz više zemalja i da nastoje da dođe što više društava da bi zvornička publika vidjela majstore folklora.

Foto: SRNA

On je dodao da KUD "Sveti Sava" želi da okupi veći broj mladih koji bi aktivno radili na očuvanju srpske tradicije.

Organizator manifestacije je KUD "Sveti Sava", a pokrovitelj grad Zvornik.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je 2006. godine nagradio KUD "Sveti Sava" iz Zvornika Ordenom Svetog Save trećeg reda za doprinos u razvoju i njegovanju srpske tradicije i kulture.