X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
23/06/2019 |  08:33 ⇒ 13:17 | Izvor: SRNA

Lopare: Održana manifestacija "Folklorom do pomirenja"

U Loparama je održana kulturno-umjetnička manifestacija "Folklorom do pomirenja" na kojoj su učestvovali ansambli iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.

Kroz Lopare su sinoć prodefilovali ansambli "Milenko Topalović" iz Bajine Bašte, "Frula" iz Loznice, "Preporod" iz Teočaka, "Bijela" iz Brčkog, "Klasje" iz Hrvatske, "Vaso Pelagić" iz Pelagićeva, "Јanja-Novo naselje" iz Јanje i domaćin Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" iz Lopara.

Načelnik opštine Rado Savić rekao je na otvaranju manifestacije da Lopare gaje toleranciju, uvažavanje i međusobno poštovanje.

Nakon otvaranja potpisana je Platforma za mir.

Manifestaciju je organizovala opština Lopare u saradnji sa "Prosvjetom" i Centrom za kulturu i informisanjem, uz finansijsku podršku USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost" .

Ovo druženje podržalo je društvo "Frula" iz Loznice, čiji je predsjednik Dragan Puljezević rekao da treći put nastapaju u Loparama i da predstavljaju igre sa juga Srbije, iz Šumadije i Pomoravlja.

Јana Јanjić iz Kulturnog centra "Klasje" iz Hrvatske kaže da je lijepo uživati u različitostima i da im to mnogo znači.

Predsjednik "Prosvjete" u Loparama Radmila Mitrović rekla je da se na ovogodišnjoj manifestaciji okupilo više od 200 članova, odnosno osam društava i da je bila najbrojnija u odnosu na dosadašnje.