X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/06/2019 |  08:40 ⇒ 09:49 | Izvor: TANЈUG

Čepurin: Nema trgovine kosovskim problemom

Posljednjih godina u Srbiji je formiran pragmatičan i profesionalan tim kakav ranije nije postojao, a ključni faktor bila je posvećenost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odbrani vitalnih interesa države, "uključujući one vezane za marionetsku tvorevinu Kosovo", kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.
Aleksandar Čepurin - Foto: TANЈUG
Aleksandar ČepurinFoto: TANЈUG

Čepurin u intervjuu za Politiku pri kraju sedmogodišnjeg mandata poručuje i da je Rusija spremna da pomogne Srbiji u onoj mjeri u kojoj ona to zatraži. Istovremeno, odbacuje spekulacije da bi Moskva mogla da "trguje" sa Zapadom po pitanju Kosova.

- Ako se gleda objektvno, Vučić je istaknuti savremeni političar, uravnotežen, trezven, koji u složenim uslovima obezbjeđuje progresvan socijalno-ekonomski razvoj zemlje i jačanje njene bezbjednosti - rekao je Čepurin.

Kako je dodao, Srbija ide naprijed s dostojanstvom i čvrstinom.

- Posljednjih godina Beograd i cijela Srbija se drastično mijenjaju. Raste privreda. Napredak je očigledan, ali naravno postoji želja za još većim napretkom. Lični doprinos Aleksandra Vučića jačanju rusko-srpske saradnje je neosporan - ističe on.

Napominje i da se Beograd drži kursa usmjerenog ka razvoju strateških odnosa s Rusijom, razumijevajući da je to – u interesu Srbije.

Upitan o navodima da Rusi mogu da "trguju" po pitanju Kosova sa Zapadom, Čepurin odgovara: - Nikakve trgovine kosovskim problemom kada je riječ o Rusiji nije bilo i ne može biti.

On kaže da se ne smije desiti recidiv oružanog konflikta na Balkanu i da Rezolucija 1244 SB UN ostaje jedini osnov za političko rješenje kosovskog problema.

- Politiku ovdje određuje Beograd. A Rusija će uvijek podržati vaše legitimne zatjeve i vaš izbor. A što se tiče 'trgovine' nečijim interesima, taj termin potiče iz rečnika naših oponenata. Naša istorija, kao i istorija Srbije ispisana je znojem i krvlju. Naše prijateljstvo je iskreno i provereno vremenom - rekao je Čepurn.

Vojne i vojnotehničke veze 

On podsjeća na vojne i vojnotehničke veze Rusije i Srbije koje, kaže, jačaju odbrambenu sposobnost Srbije.

- Što bude snažniji taj potencijal, to će opreznije da se ponašaju oni koji bi možda željeli da naškode Srbiji. Spremni smo da pomažemo u onoj mjeri u kolikoj je za to zainteresovano srpsko rukovodstvo. A rusko društvo i ruski narod vole Srbiju, vjekovima saosećaju s njom i u nevolji i radosti. To je veoma snažan politički instrument koji neprijatelji Srbije ne bi trebalo da potcijene - naveo je Čepurin.

Govoreći o dometima ruske politike u regionu, Čepurin kaže da Rusija zadržava i da će zadržati snažne pozicije na Balkanu, ali da njeno prisustvo nije usmjereno ni protiv koga, već da ima cilj da se izvuče zajednička korist od saradnje.

Kao glavna dostignuća tokom svog mandata, Čepurin ističe davanje rusko-srpskim odnosima karaketer strateškog partnerstva usmjerenog ka budućnosti, uz očuvanje pozitivnog istorijskog nasljeđa.

- Važno je dostignuće podizanje političkg dijaloga šefova država na bez presedana visok nivo. Redovni povejrljivi kontakti predsjednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića inspirišu i usmjeravaju našu saradnju i njen su snažan motor. Mnogo se poboljšao kvalitet ekonomske saradnje, posebno imajući u vidu strukturu međusobne trgovine i investicija - rekao je on.

Kaže da je primjetan napredak u realizaciji, uz pomoć Rusije, najvećih energetskih i infrastrukturnih projekata u Srbiji, ali da u ekonomskoj saradnji za sada ostaju ogromne neiskorišćene mogućnosti.

- Očekujemo 25. oktobra u Sočiju potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazjske unije - zaključio je Čepurin.