latinica  ћирилица
23/06/2019 |  08:47 | Autor: SRNA

Novi Sad: Završen "Tamburica fest"

Na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi završen je "Tamburica fest", najveći festival tamburaške muzike na svijetu.
Tamburica fest, Petrovaradin - Foto: Novosti.rs
Tamburica fest, PetrovaradinFoto: Novosti.rs

Posljednje festivalsko veče je sinoć bilo u znaku takmičenja za najljepšu novu tamburašku pjesmu, kao i takmičenje za najbolji veliki tamburaški orkestar.

Prvu nagradu stručnog internacionalnog žirija osvojio je Subotički tamburaški orkestar, drugoplasirani je orkestar muzičke škole "Alberta Štrige" iz Hrvatske.

Trećeplasirani je bio Tamburaški orkestar Radničkog kulturno-umjetničkog društva /RKUD/ "Pelagić - Marko Popović" iz Banjaluke.

Za najljepšu novu tamburašku pjesmu proglašena je "Čarda" Ane Veselinović, koju je otpjevao Slavko Banjac. Banjac je osvojio i prvu nagradu za izvanrednu interpretaciju te pjesme.

Drugu nagradu za interpretaciju osvojio je Dušan Svilar pjesmom "Svu noć pod čergom" autora Јovana Adamova.

Đorđe Čavić okitio se trećom nagradom za pjesmu "Ruža panonska", kao i Renato Henc za interpretaciju pjesme "Žalim duše".

Nagradu za najbolji tekst osvojio je Petar Medved za pjesmu "Vreme je za nas".

Direktor "Tamburica festa" Јovan Pejčić uručio je na završnoj večeri plaketu počasnom konzulu ambasade Italije Karminu Taralu, pošto će iduće godine zemlja prijatelj festivala biti Italija.

Posljednje festivalske večeri koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi održala je Lepa Brena, čiji je nastup počeo uz pratnju Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine.