latinica  ћирилица
23/06/2019 |  08:56 | Autor: SRNA

Saobraćaj bez zastoja, pojačana frekvencija vozila u Gradini i na Izačiću

Saobraćaj se jutros u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija bez zastoja, dok je na graničnim prelazima Gradina i Izačić pojačana frekvencija vozila na izlazu prema Hrvatskoj, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.
Saobraćajnice u Prijedoru - Foto: RTRS
Saobraćajnice u PrijedoruFoto: RTRS

Kolovozi su jutros mjestimično mokri, a vozačima se savjetuje oprez i zbog učestalih odrona na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom čije je poštivanje obavezno.

Aktuelni su radovi na regionalnom putu od Bratunca prema granici sa Srbijom zbog čega se vrši naizmjenično propuštanje vozila, jednom trakom.

Izmjene saobraćaja aktuelne su na auto-putu Gradiška-Banjaluka zbog sanacije klizišta, te zbog izgradnje naplatnih stanica "Čatrnja", "Nova Topola" i "Aleksandrovac", kao i na dionici magistralnog puta Јohovac-Rudanka zbog isključivanja i uključivanja mehanizcije angažovane na izgradnji auto-puta od petlje Јohovac do petlje Rudanka.

Saobraćaj je izmijenjen na magistralnom putu Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo, zbog izgradnje male hidrocentrale Krupac na rijeci Željeznici.

Režim saobraćaja izmijenjen je na magistralnom putu Bileća-Podosoje zbog rekonstrukcije vodovodne mreže, na putevima na području opštine Modriča, te na regionalnim putnim pravcima Derviši-Klašnice i Obudovac-Lončari gdje je u toku izgradnja pješačkih staza.

Obustava saobraćaja zbog klizišta na snazi je na lokalnom putu Svodna-Brezici na području opštine Novi Grad, dok u mjestu Strike, na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, vozila prolaze naizmjenično, jednom trakom.

Zbog klizišta je usporen saobraćaj na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, te na regionalnim putnim pravcima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare-Čelić.

U centru Banjaluke sutra će zbog manifestacije "Konferencija beba" od 16.30 do 20.30 časova biti obustavljen saobraćaj od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana.

Centar Banjaluke je svake subote do početka septembra od 18.00 časova do ponedjeljka do 5.30 časova od hotela "Bosna" do Ulice Marije Bursać blokiran za saobraćaj i pretvoren u pješačku zonu.

Zbog izgradnje istočnog tranzita u Banjaluci obustavljen je saobraćaj u Krfskoj ulici, na dijelu od Ulice Cara Lazara do Ulice Patrijarha Arsenija Čarnojevića. Izmjene i obustave saobraćaja aktuelne su i u drugim ulicama gdje su u toku radovi.

U FBiH će danas od 10.00 do 12.00 časova i sutra od 6.00 do 16.00 časova na magistralnom putu Јajce-Podmilačje-Banjaluka biti zabranjen saobraćaj teretnim vozilima. Alternativni pravci su Јajce-Mrkonjić Grad-Banjaluka, Јajce-Šipovo-Kupres i Travnik-Skender Vakuf-Banjaluka.

Zbog održavanja ove vjerske manifestacije danas i sutra neće biti obustavljen saobraćaj na mostu preko rijeke Plive na magistralnom putu u Јajcu.

Saobraćaj se usporeno odvija na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk dva. Zbog pojačane frekvencije vozila i povremenih obustava tokom dana se na ovom dijelu puta formiraju duge kolone u oba smjera.

Za vrijeme obustave putnička vozila mogu da koriste alternativni pravac regionalni put Zenica-Tetovo-Nemila. Iz AMS-a napominju da je i na ovom putnim pravcu u toku asfaltiranje, tako da se na mjestima gdje se izvode radovi saobraća jednom trakom, uz povremene kraće obustave.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama na kojima se izvode radovi, kao što su putni pravci Donji Vakuf-Travnik, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Tarčin-Konjic, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i na području Ključa i Mostara.

Kada je riječ o graničnim prelazima, i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Iz AMS-a napominju da će danas na Auto-moto dromu "Zalužani" biti održana kružna auto-trka koja se boduje za Šampionat Centralne evropske zone, Šampionat Srbije, Prvenstvo Hrvatske, Šampionat BiH i Otvoreno prvenstvo Republike Srpske.

Svečano otvaranje trke je u 11.00 časova, a start je u 12.00 časova.

Trku organizuje Auto-karting klub "Profesional" iz Banjaluke i Sportski auto-moto savez Republike Srpske.

Suorganizator ovog naprestižnijeg takmičenja u oblasti automobilizma u BiH i Republike Srpske je AMS.

Pokrovitelji ove najveće sportske manifestacije u oblasti auto-sporta u BiH i Srpskoj su predsjednik Republike Srpske, Vlada, Ministarstvo porodice, omladine i sporta i grad Banjaluka.