latinica  ћирилица
23/06/2019 |  10:49 | Autor: SRNA

Nikiforov: Važno što tješnje povezivanje Srbije i Srpske

Direktor Instituta za izučavanje Balkana Ruske akademije nauka Konstantin Nikiforov rekao je da je za Srbiju i Srbe važno što tješnje povezivanje sa Republikom Srpskom, ali da Beograd, osim toga, mora da podržava veze sa Crnom Gorom, u kojoj živi znatan broj onih koji se osjećaju Srbima.
Konstantin Nikiforov (foto: www.pecat.co.rs) -
Konstantin Nikiforov (foto: www.pecat.co.rs)

Govoreći o perspektivi saradnje BiH sa Rusijom, Nikiforov je rekao da su formalno odnosi sa Sarajevom korektni, ali da su u suštini daleko bolji sa Republikom Srpskom.

- Svojevremeo sam kao direktor Instituta boravio u Sarajevu i nudio saradnju, ali otvoreno mi je rečeno da nisu zaintersovani jer, navodno, imamo prosrpsku poziciju - rekao je Nikiforov za Večernje novosti.

On je istakao da Zapad pričama o Rusima kao "remetilačkom faktoru" na Balkanu pokušava da prikrije svoju prisutnost i pritiske na rukovodstva zemalja na prostoru bivše Јugoslavije.

- Mislim da je Rusija dosta pasivna i premalo prisutna na Balkanu. Ona nema velike investicije, osim NIS-a. Sa tako skromnom ekonomskom saradnjom, neozbiljno je govoriti o nekom značajnijem njenom uticaju - rekao je Nikiforov.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Nikiforo ističe da bi Amerika i Zapadna Evropa mogli da natjeraju rukovodstvo u Prištini da bude razumno u svojim ambicijama.

- Oni koji su Albancima dali državu, mogu i da ih `vaspitavaju`, odnosno da ih dovedu na put kompromisa - rekao je Nikiforov.

On kaže da je Zapadu teško da prizna da je stvorio državi na čijem su čelu ljudi sa kriminalnim dosijeima, te da ucjenama Hašima Tačija i Edija Rame Kosovo i Albanija ne mogu da uđu u EU.

Govoreći o "napadu" vlasti u Podgorici na Srpsku pravoslavnu crkvu, Nikiforov kaže da se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović preračunao u sukobu sa SPC i da raspop Miraš Dedeić ima premalo pristalica da bi mogao da bude poglavar crnogorske crkve.

- U Istanbulu /Carigradu/ su shvatili da su se već obrukali u Ukrajini kada su podržali raskolnike u Kijevu i da im ne treba nova sramota u Crnoj Gori. Vjerujem da je iz lakrdije i patrijarh Vartolomej izvukao pouku i da mu nova blamaža pred cijelim pravoslavnim svijetom ne treba -  rekao je Nikiforov.

On smatra da će od sukoba Srbije i Crne Gore štetu imati obje strane.