latinica  ћирилица
23/06/2019 |  14:21 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Preduzeće RiTE Ugljevik dobilo dugogodišnji sudski spor

Preduzeće Rudnik i termoelektrana Ugljevik dobilo je dugogodišnji sudski spor, vrijedan više od 8,3 miliona KM vođen s beogradskom Minel kotlogradnjom, koja ga je tužila za neizvršene obaveze od prije 30 godina. Ustavni sud BiH stavio je tačku i na još jedan sudski spor - na potraživanja Investicionih fondova u vezi s privatizacijom kapitala od 52 miliona.

Ova dva sudska spora, koja sa troškovima postupka prelaze 65 miliona KM, bila su veliko opterećenje za funkcionisanje preduzeća.

Preduzeće Minel kotlogradnja iz Beograda tužilo je RiTE Ugljevik zbog neizvršavanja ugovornih obaveza iz 1989. godine koje se odnose na isporuku i korištenje opreme. Ustavni sud BiH, okončao je ovaj spor, potvrdio je stavove sudova u Republici Srpskoj, o neosnovanosti tužbe beogradskog preduzeća. Ovo nije jedini proces koji se vodi protiv RiTE , a odnosi se na poslovanje u prijeratnom periodu.

- Imamo situaciju da nekoliko subjekata pokušavaju da taj odnos prikažu na svoj subjektivan način kako bi ostvarili svoja prava i prikazali da je sva odgovornost za te događaje i eventualne štete na strani ovog preduzeća - napominje Žiko Krunić, izvršni direktor za korporativne poslove RiTE Ugljevik.  

S obzirom da ni tužilac nije izvršio svoje ugovorne obaveze i nije imao pravo na jednostran prekid ugovora, kao i da RiTE nisu odgovorni za nastalu štetu, presuda je donesena u korist RiTE Ugljevik.

- Preduzeću su, takođe, dosuđeni i troškovi postupka, te je u cilju naplate troškova pokrenut postupak pred Privrednim sudom u Beogradu radi naplate, a ti troškovi iznose oko 28.000 KM - istakao je Branislav Đokić, rukovodilac Sektora za pravne i korporativne poslove RiTE Ugljevik.

Odlukom Ustavnog suda BiH završen je i proces koji su pokrenuli Investicioni fondovi u vezi sa privatizacijom kapitala u DP Inženjering-Ugljevik 2, od 52 miliona KM. Pred ovim preduzećem su i dva arbitražna postupka koja se vode u Vašingtonu, odnosno u Hagu i Beogradu po tužbi Elektrogospodarstva Slovenije u vezi sa sporazumom iz 1981. i 1989. godine.

- Sada smo u fazi da očekujemo odluku tribunala vezano za osnovanost tužbenog zahtjeva EGS-a. Mi smo optimisti i očekujemo pozitivnu odluku tog tribunala, a tu je tužena BiH - dodao je Krunić.

Svu logistiku i u ovom postupku obezbjeđuje RiTE. Pravni tim, kaže Krunić, preduzima sve mjere da izgradi što bolju poziciju i kod ove arbitraže. Trenutno, preduzeće je tužena strana u 20 sudskih postupaka, a tužilac je u devet, gdje je iznos potraživanja RiTE oko četiri miliona KM.