latinica  ћирилица
23/06/2019 |  14:43 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Projekat stambenog zbrinjavanja izbjegličkih kategorija u zastoju

Projekat stambenog zbrinjavanja izbjegličkih kategorija stanovništva sredstvima Saudijskog fonda za razvoj u zastoju je. Iz Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske saznajemo da je jedini razlog kašnjenja nezadovoljstvo građevinskih firmi dinamikom isplate za izvedene radove. Najavljuju novi javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača, uz apel građevinarima da konkurišu, jer su uslovi plaćanja poboljšani.

Mada je realizacija počela prije više od četiri godine, tek polovina od 900 porodica u BiH obuhvaćenih ovim projektom, dobila je krov nad glavom.

Među onima koji i dalje čekaju je i osam paljanskih porodica, koje počinju da se pribojavaju da na ovaj način neće riješiti to egzistencijalno pitanje.

Klačari su izbjegli iz Hrvatske, gdje nisu imali imovinu, a zbog minimalnih primanja ne mogu se upustiti u kredite.

- Kiriju plaćamo godinama, a neizvjesnost je svakako prisutna. Onda se držimo nekog ugovora, ništa se ne dešava - kaže Borka Klačar.

Na listi čekanja i penzionisani oficir VRS i ratni vojni invalid Ivica Topić, koji takođe nikada nije imao vlastitu imovinu.

- Računao sam da ćemo prije dvije godine useliti u svoje kuće. Moja porodica i ja izdvojili smo sredstva, platili rentu, priključak vode... - priča Topić, koji je raseljeno lice u BiH.

Od 33 opštine u Srpskoj u kojima se ovaj projekat realizuje najveći problem, kako nam je u Sekretarijatu potvrđeno i jeste nastao u opštinama Pale, Istočna Ilidža i Trnovo.

- Tri puta je raspisivan tender. Prvi put se izvođač javio i odustao, dva puta se niko nije javio na isti - rekao je Gojko Јotić, pomoćnik direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

Dio neutrošenih kreditnih sredstava od ukupno 15 miliona KM iz Saudijskog fonda za razvoj čeka da se usmjeri i na mnoge lokacije u BiH jer od 900 porodica u BiH tek polovina je zbrinuta.

Stoga i iz Fonda za povratak BiH apeluju na građevinske firme da ne ignorišu javne pozive, tvrde, uslovi su poboljšani.

Bojan Ninković, direktor Fonda za povratak BiH objasnio je da Saudijski fond za razvoj za izvršene poslove plaća direktno izvođače, a zadatak BiH i entiteskih institucija je priprema dokumentacije i izbor izvođača.

Јasno je i nezbrinutim porodicama da građevnske firme ne mogu raditi na vlastitu štetu, i nadaju se da će ih povoljnija dinamika plaćanja obezbijeđena pregovorima sa saudijskim partnerom, ipak privući da konkurišu na javni poziv.