latinica  ћирилица
23/06/2019 |  15:01 ⇒ 24/06/2019 | 07:33 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od akcije "Koridor"; Samo jedinstvo može sačuvati Srpsku (FOTO)

U Dugoj njivi, kod Modriče, obilježeno je 27 godina od akcije "Koridor", u kojoj je probijena blokada i uspostavljena veza zapadnog dijela Republike Srpske i tadašnje Republike Srpske Krajine sa Srbijom. U ovoj akciji, poginulo je 413 srpskih boraca, a 1.500 ranjeno. Riječ je o najznačajnijoj operaciji Vojske Republike Srpske kojom je prekinuta 42 dana duga kopnena i vazdušna blokada i spriječen egzodus milion i po Srba.

Osim učesnika akcije, brojnih građana, parastosu u znak sjećanja na poginule, prisustvovali su i zvaničnici Srpske.

Novica Simić, u činu pukovnika preuzeo je dužnost komandanta jedne od taktičkih grupa na glavnom pravcu proboja "Koridora života", jedne od najvećih i najslavnijih bitaka srpskog naroda u odbrambeno - otadžbinskom ratu. On je akciju "Koridor života" proglasio završenom.

Ukupno 273 borca VRS utkala su u život u bitku za stvaranje Republiku Srpsku i slobodu njenih građana.

Među njima su i pripadnici Prnjavorske brigade. U proboj Koridora poveo ih je komandant Vlado Živković.

- Ta bitka je izvedena nad daleko nadmoćnijim neprijateljem - istakao je Živković.

Rame uz rame sa pripadnicima Vojske Srpske i nekadašnje Republike Srpske Krajine, u borbi sa vojnim i paravojnim snagama muslimansko-hrvatske koalicije bili su i borci MUP-a Srpske. Iz ove bitke, na svoje ognjište nije se vratilo njih 70.

Manastir Sveti car Lazar na Dugoj Njivi (Foto: SRNA)

- U sadjestvu sa svim ostalim jedinicama Vojske Republike Srpske u to vrijeme, pod maestralnom komandom našeg vojnog vrha, sa Dugih Njiva smo izvršili častan zadatak, jedan od najvećih moralnih i vojničkih poduhvata srpskog naroda sa ovog područja - naglasio je nekadašnji pripadnik Vojne policije Prvog Krajiškog korpusa Zdravko Petrović.

Obaveza boraca, sudionika vojnih akcija, poput Koridora života, je da branimo istinu o otadžbinsko-odbrambenom ratu, poručio je sa obilježavanja u Dugoj njivi, predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Poručuje da je ova bitka imala istorijski značaj, jer je napravila osnovni temelj za formiranje Republike Srpske.

- Sve je poslije bilo lakše. Nismo bili sami i imali smo na koga se osloniti u vođenju rata. Nedostajali su svi resursi za normalan život, od lijekova, hrane, kiseonika do goriva. Morali smo izvesti ovu operaciju da povežemo naše teritorije i povežemo se sa Srbijom. To je VRS dobro isplanirala i koridor je bio probijen - rekao je Savčić.

Na prijetnju humanitarnom katastrofom, srpske vojne snage imale su odgovor. Dobile su bitku protiv hrvatsko-muslimanskih snaga, jer su se borile za svoje najbliže, ognjišta, čast i slobodu, poručio je resorni ministar Duško Milunović, koji je ranjen u proboju Koridora.

- Neprijatelj je bio osuđen na neuspjeh. Htjeli su da nam uzmu slobodu i teritorije, a i živote. Neprijatelj je imao od 20.000 do 25.000 vojnika, od čega je poginulo njih 1.261, dok su imali 6.250 ranjenih. VRS i snage SAO Krajine su imali 413 poginulih i 1.505 ranjenih - rekao je Milunović.

Za predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, danas se obilježava dan kada je srpski narod odlučio da se izbori za slobodu bez oklijevanja. Ovo je bila srpska zemlja, a na njoj smo se, kaže, izborili za koridor ali i za teritorijalno ujedinjenje zapada i istoka Srpske.

Poručuje, niko nije imao pravo da nas spriječi da se spojimo sa maticom Srbijom, ni tada ni danas.

Poručuje da bez države za Srbe na ovim prostorima nema slobode i da samo jedinstvo naroda može sačuvati Srpsku.

- Samo jedinstvo naroda može očuvati Srpsku i niko drugi. Smrtonosni udarac Srpskoj mogu zadati samo oni među nama u smislu da podanički prodaju naš nacionalni interes drugima, ali to neće uspjeti - poručio je Dodik.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Povod za proboj koridora bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu.

U znak sjećanja na njih, i ove godine pušteno je 12 bijelih i jedan crveni golub, a organizovan je i marš "12 kilometara za 12 zvjezdica".