latinica  ћирилица
23/06/2019 |  15:05 ⇒ 16:22 | Autor: SRNA

Kolinda ugostila predsjednika Pavelićeve stranke!

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ugostila je u svom kabinetu Andreja Šebalja, predsjednika Hrvatskog oslobodilačkog pokreta /HOP/, stranke koju je 1956. godine u Argentini osnovao ustaški poglavnik Ante Pavelić.
Kolinda ugostila predsjednika Pavelićeve stranke! (Foto: Kabinet predsjednice Hrvatske) -
Kolinda ugostila predsjednika Pavelićeve stranke! (Foto: Kabinet predsjednice Hrvatske)

Šebalj je 14. juna bio član tročlane delegacije proustaške inicijative Hrvatski obredni zdrug /HOZ/ Јazovka, koja je boravila kod Kitarovićeve, ali čija imena nisu navedena u saopštenju kabineta predsjednika Hrvatske o tom sastanku, piše Novi list.

On je rekao da je na Pantovčaku bio isključivo u ulozi potpredsjednika HOZ-a, te da sumnja da Kitarovićeva zna da je on predsjednik HOP-a.

Šebalj svake godine organizuje služenje mise za ustaškog poglavnika Pavelića, kao i, kako sam kaže, uređenje groba Pavelićevih na Mirogoju.

Pavelićevu stranku u Hrvatsku je 1991. godine prenio njegov zet Srećko Pšeničnik.

Pšeničnik je predstavio Šebalja 1997. godine kao najveću nadu neoustaškog pokreta u Hrvatskoj, dajući mu velike zasluge za dolazak HOP-a iz Kanade, gdje ga je, po sopstvenom priznanju, osamdesetih trebalo da preuzme Ruža Tomašić.

Kao član HOP-a i predstavnik u izvršnom odboru časopisa "Nezavisna Država Hrvatska", Šebalj je u drugoj polovini 1990. bio na njihovoj izbornoj listi za Hrvatski sabor. Prije nekoliko godina učestvovao je u organizaciji rođendana NDH u Zagrebu