X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
23/06/2019 |  15:40 ⇒ 15:40 | Izvor: SRNA

U toku izrada amandmana na mišljenje o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Venecijanska komisija je usvojila, ali još nije objavila mišljenje o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je usvojila Vlada Crne Gore, jer je u toku njegova izrada, rekao je portparol ove komisije Panos Kakaviatos.
Venecijanska komisija - Foto: RTRS
Venecijanska komisijaFoto: RTRS

On kaže da mišljenje još nije objavljeno zbog velikog broja amandmana koji treba da budu inkorporirani u nacrt mišljenja.

Kakaviatos je rekao za Tanjug da za sada nema zvaničnog komentara povodom nacrta zakona, te da bi usvojeno mišljenje trebalo da bude objavljeno sutra u toku dana.

Vlada Crne Gore saopštila je u petak da je Venecijanska komisija na plenarnoj sjednici usvojila pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva".

Ovaj zakon sporan je za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike jer prijeti oduzimanjem imovine i crkvenih nepokretnosti u korist crnogorske države, odnosno nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.