X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
23/06/2019 |  16:03 ⇒ 16:04 | Izvor: SRNA

Pomen poginulim borcima i civilima Јelačića

U selu Јelačići, u federalnoj opštini Kladanj, danas je služen parastos i osveštana spomen-ploča za 24 mještana, koje su u proteklom ratu ubile muslimanske paravojne snage iz Kladnja i Živinica.
Pomen poginulim borcima i civilima Јelačića - Foto: SRNA
Pomen poginulim borcima i civilima ЈelačićaFoto: SRNA

Predsjednik Zavičajnog udruženja Јelačići Draženko Erdelić rekao je Srni da su na pravoslavnu Novu godinu, 14. januara 1994. godine, muslimanske snage ubile 17 mještana Јelačića, među kojima šestoro starijih i nemoćnih lica, selo zapalili, a preživjele protjerali.

Žrtve su mučene i masakrirane na posebno svirep i bestijelan način, što je potvrđeno i obdukcijom, koju je nakon razmjene tijela, četrdeset dana nakon masakra, obavio patolog iz Beograda Zoran Stanković.

Erdelić je istakao da se do danas niko od bivših stanovnika Јelačića nije vratio u selo, a pokušaj da se to organizuje u saradnji sa federalnim vlastima i vlastima Tuzlanskog kantona, naišao je na zid ćutanja.

On je dodao da selo nije ni deminirano, a kamoli da se pristupilo povratku.

Selo je do rata imalo 100 domaćinstava i više od 300 stanovnika.

Erdelić je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske još 2007. godine cijeli predmet proslijedio, ali da nadležno tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu za zločine u Јelačićima.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekaon je Srni da je jedna spomen-ploča, koja je ranije postavljena u selu Јelačići, razbijena i uništena.

- Mi ćemo ploču postavljati sve dotle dok oni ruše. Ta ploča mora da simbolizuje srpski narod i njegovo prisustvo na ovim prostrima. To je obaveza republičke organizacije, jer smo zacrtali da sva mjesta, posebno u federalnom dijelu, gdje su stradali Srbi, dostojni obilježimo - istakao je Lazić.

Memorijalnom skupu u selu Јelačičići, osim porodica poginulih boraca i civila, kao i nekadašnjih mještana, prisustvovali su predstavnici vlasti opština Šekovići i Vlasenica, te organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.