X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/06/2019 |  16:46 ⇒ 20:11 | Izvor: SRNA

Održan narodni zbor na Patriji - mjestu proboja iz opkoljene Kozare (FOTO)

Delegacije grada Prijedora i gradskog odbora SUBNOR-a položile su danas vijence na spomenik na Patriji kod Prijedora, gdje su prije 77 godina partizanski odredi izvršili proboj iz opkoljene Kozare u vrijeme velike neprijateljske ofanzive.
Prijedor: polaganje vijenaca i istorijski čas u zaseoku Macure - Foto: SRNA
Prijedor: polaganje vijenaca i istorijski čas u zaseoku MacureFoto: SRNA

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je proboj na Patriji jedan od najznačajnijih momenata bitke na Kozari, koja je vođena od juna do početka jula 1942. godine.

- Prilikom proboja obruča 4. i 5. jula 1942. godine poginulo je oko 600 civila i oko 900 boraca, a mnogi stanovnici ovih krajeva koji nisu uspjeli da izađu iz obruča, sprovedeni su u Јasenovac i druge logore - istakao je Rodić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Mišo Rodić rekao je da je posebno važno njegovati sjećanja na ovakve događaje, jer je to opomena da se ovakvo stradanje više nikada ne ponovi.

Prijedor: polaganje vijenaca i istorijski čas u zaseoku Macure (Foto: SRNA)

- Ovim činom sjećanja i narodnog zborovanja današnje generacije izražavaju svoje poštovanje i odaju počast precima, borcima Narodnooslobodilačkog rata, čija hrabrost, slobodarski duh i patriotizam i danas izazivaju divljenje - naglasio je Rodić.

Nakon polaganja vijenaca i istorijskog časa u zaseoku Macure, mjestu gdje je probijen neprijateljski obruč, svečanost je završena velikim narodnim zborom.

Ovoj svečanosti prisustvovali su preživjeli učesnici NOR-a iz Prijedora, potomci učesnika NOR-a i članovi gradskih boračkih organizacija iz Prijedora, članovi gradskog Udruženja penzionera, KUD Kozara i Ženskog odbojkaškog kluba Prijedor.