latinica  ћирилица
23/06/2019 |  20:06 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Obezbijeđena sredstva za drugu fazu gradnje auto-puta prema Srbiji

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da su za drugu fazu gradnje auto-puta od Banjaluke prema Beogradu obezbijeđena sredstva i da očekuje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Trninić je istakao da je prioritet za naredni period izgradnja auto-puta prema Beogradu koja je nedavno počela prvom fazom gradnje na Koridoru 5C od Doboja prema granici sa Srbijom.

- Taj put radićemo u četiri faze. Prva je počela, za drugu smo obezbijedili finansije i očekujem raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. Početkom sljedećeg mjeseca razgovaraćemo o nastavku Koridora 5C kroz Srpsku - rekao je Trninić za Alternativnu televiziju.

On je naglasio da nije stala gradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor, te da bi trebalo da bude realizovana u narednom periodu.

Trninić je podsjetio da je krajem prošle godine za tu saobraćajnicu potpisan koncesioni ugovor sa kineskom kompanijom vrijedan 297 miliona evra.

- Ići će to svojim tokom. Ta priča nije stala. Prioritet je put Banjaluka-Beograd. Razgovarali smo sa kineskim partnerima da zastanemo malo sa dinamikom kada je riječ o putu prema Prijedoru, odnosno da se posvetimo eksproprijaciji zemljišta i slično u vezi sa putem prema Beogradu - objasnio je Trninić.

On je izrazio nadu da će u najskorijem vremenu početi izgradnja mosta na Savi između Srpske i Hrvatske, odnosno kada hrvatska strana definiše sve procedure u vezi sa izborom ponuđača za taj posao.

- Očekujem da taj posao počne veoma brzo ako ne bude smetnji u vezi sa procedurama, žalbama, rokovima i slično - rekao je Trninić i dodao da je taj posao dobio konzorcijum u kome su jedna domaća i dvije hrvatske kompanije.

Kada je riječ o letu iz Banjaluke prema Teheranu koji je izazvao brojne medijske spekulacije, Trninić kaže da je bila riječ o turističkoj liniji preko Kine na kojoj bi iranski aerodrom bio samo usputna stanica ili "tehnički aerodrom" u kome bi se, između ostalog, dosipalo gorivo, bez ulaza i izlaza putnika.

On je rekao da je to ostalo samo na inicijativi.