latinica  ћирилица
23/06/2019 |  21:25 ⇒ 21:35 | Autor: SRNA

Doboj: Završen "Gastro fest"

Etno-restoran Čarda iz Doboja pobjednik je današnjeg takmičenja u pripremanju čorbe, organizovanog u okviru trećeg uličnog "Gastro festa", na kojem su kulinarske vještine predstavili restorani sa područja Doboja.
Doboj: Završen "Gastro fest" - Foto: SRNA
Doboj: Završen "Gastro fest"Foto: SRNA

Drugo mjesto pripalo je restoranu "Јlen iz Kladara, a treće restoranu Tri fenjera iz Bukovice Velike.

Predstavnik Čarde Miloš Marković kaže da je tajna dobrog kotlića prvenstveno odabir kvalitetnih vrsta mesa, dobrih prirodnih začina, kao i vještine kuvara koja se stiče iskustvom.

Predstavnik Lovačke sekcije iz Tekućice Dejan Urumović kaže da je za dobar lovački kotlić neophodno više vrsta mesa od divljači, kao i tajni začini, ali od značaja je sam materijal od kojeg je kotlić napravljen i kontrolisanje vatre.

Vlasnik porodičnog gazdinstva iz Boljanića Igor Јović bavi se pčelarstvom i proizvodima od meda, ali je ponosan na rakiju travaricu, koja je kombinacija trave ive i domaće kruške.

Predstavnik Zanatskog Dobojskog piva Aleksandar Јanković izložio je domaće tamno i crno pivo, za koje je koristio samo prirodne sastojke - ječam, hmelj, kvasac i vodu.

Predstavnik Vinarije Јović iz Banjaluke Dubravko Јović, koji se predstavio sortama tamjanika šardone, rajskim rizlingom, vrancem i merlo barikom, kaže da je zadovoljan reakcijom današnjih degustatora.

Gastro fest je otvorio gradonačelnik Doboja Boris Јerinić koji je najavio da će Gradska uprava i dalje pomagati manifestacije i sve dobre ideje koje podstiču da ova lokalna zajednica bude privlačna za sve.

On kaže da je Doboj već prepoznatljiv po gastro ponudi, i da se u ovom gradu mogu pojesti dobre čorbe - kotlići i druga jela.

Direktor dobojske Turističke organizacije Adrijana Ristić zadovoljna je današnjom manifestacijom za koju se prijavilo tridesetak učesnika, od kojih se 10 nadmetalo u takmičarskom dijelu.

Svoje proizvode izložili su lokalne vinarije i poznati brendovi, kao i lokalni proizvođači piva, meda, rakije i ostalih proizvoda.

"Gastro fest" održan je u Vidovdanskoj ulici, a nakon takmičarskog dijela organizovan je muzički program.